Čtyři roky věznění na Guantánamu – nové důkazy o mučení

AI zveřejnila nové důkazy o mučení a špatném zacházení se zajatci zadržovanými ve věznici Guantánamo a vyzvala vládu USA, aby toto vězení uzavřela. Apel přichází čtyři roky poté, co byli do vojenské námořní základny přemístěni první vězni. Nadále zde zůstávají vězněny stovky lidí bez obvinění.

Lidskoprávní organizace představila nová doložená svědectví, která potvrzují předešlé zprávy o mučení v zátoce Guantánamo. Mezi informace AI patří mimo jiné výpovědi prvních zajatců přivezených do této věznice. Jumah al-Dossari, kterému je 32 let a pochází z Bahrajnu, byl před převozem na Guantánamo před čtyřmi lety zadržován americkými silami na vojenské základně v Kandaháru v Afghánistánu. Jeho příběh hovoří o fyzickém i psychickém mučení a špatném zacházení z americké strany a je tak další v řadě podobných výpovědí zajatců propuštěných z Guantánama.

Kancelář AI pro Evropskou unii v otevřeném dopise, který je přístupný na stránkách www.amnesty-eu.org, požádala rakouské předsednictví EU, aby následovalo kroky německé kancléřky Angely Merkelové a požadovalo uzavření tohoto nelegálního vězení.

“Čtyři roky je až příliš dlouhá doba pro existenci téhle ostudné právní černé díry, kterou EU dosud tolerovala,” říká Dick Oosting, ředitel kanceláře AI pro Evropskou unii.

“Hovoříme o podobném týrání jako ve věznici Abú Ghraib v Iráku, ale přesto Guantánamo není odsuzováno stejným způsobem,“ říká Dick Oosting.

AI je znepokojena porušováním mezinárodního práva, ke kterému dochází ve jménu „války proti teroru“. Guantánamo přitom tvoří jen část probíhajícího bezpráví.

Vzhledem k nedávnému prozrazení aktivit CIA v Evropě, považuje AI za naléhavé, aby EU zaujala jasné stanovisko k problematice Guantánama.

9.12.2016

Dolma Tso propuštěna!

Po třech letech věznění byla Dolma Tso 4. prosince 2016 propuštěna.

30.6.2016

Mexiko: Yecenia Armentová propuštěna na svobodu

Yecenie Armentová byla po necelých čtyřech letech propuštěna z vězení, kde byla držena na základě vynuceného doznání po brutálním mučení.

11.4.2016

Oleg Sencov a Oleksandr Kolčenko převezeni do vězění

6.4.2016

Trest smrti v roce 2015: Alarmující nárůst poprav znamená nejhorší čísla za posledních 25 let

Írán, Pákistán a Saúdská Arábie – jen 3 země zodpovědné za téměř 90% zdokumentovaných poprav.