Rok 2006 – Šance pro účinnou kontrolu obchodu se zbraněmi

Světovému obchodu se zbraněmi chybí kontrola, která by dokázala předejít jejich zneužití proti civilistům. Nezodpovědné dodávky zbraní podporují eskalaci násilí v mnoha regionech světa. OSN bude letos jednat o přijetí Mezinárodní smlouvy o obchodu se zbraněmi, která je šancí pro prevenci ozbrojených konfliktů.

Organizace Amnesty International (AI), Oxfam International a IANSA proto dnes zveřejnily zprávy o pozadí dodávek zbraní a jejich dopadech na některé konflikty posledních let.Také ČR nezodpovědně dodávala zbraně, kterými byli nuceni vraždit třeba násilně rekrutovaní dětští vojáci v Konžské demokratické republice (KDR). Válka na východě této země v letech 2003 až 2004 stála téměř čtyři miliony životů. České firmy uzavřely smlouvu s konžskou vládou před rokem 2003, kdy OSN uvalila na zemi embargo. Společnost Thomas CZ obchodování s konžskou vládou přiznala. V roce 2001 vysoký konžský představitel převedl 588.300 dolarů na bankovní účet této firmy, zjevně za zbraňové dodávky. Společnost Arms Moravia v roce 2002 dodala do KDR lehké zbraně v hodnotě 1.128.500 dolarů.Konflikt v KDR dosud neskončil, snadná dostupnost zbraní a jejich obrovské množství zásadní mírou přispívají k násilnostem. Obchodníci se zbraněmi mohli bez problémů dodávat zbraně konžské vládě i rebelům. A tato situace dosud trvá. Nedostatečné zákony jednotlivých států regulující zbraňový obchod, stejně jako úplná absence účinných pravidel na mezinárodní úrovni znamenají, že zbraně mohou končit v rukách zločinců.Nakládání se zbraněmi hromadného ničení je mezinárodním právem striktně regulováno; u ostatních zbraní však taková regulace zcela chybí. „S ohledem na miliony mužů, žen a dětí, kteří žijí v neustálém strachu z ozbrojeného násilí, musejí státy uchopit tuto historickou příležitost a zahájit jednání o smlouvě o obchodu se zbraněmi,“ uvedl Denis Searle, kampaňový ředitel AI.„V roce 2006 má svět šanci. Buď bude pokračovat v ignorování obrovských ztrát na životech způsobených nezodpovědnými dodávkami zbraní, nebo konečně začne kontrolovat obchod se zbraněmi,“ tvrdí Barbara Stocking, ředitelka organizace Oxfam.Další informace:Organizace Amnesty International, Oxfam International a International Action Network on Small Arms (IANSA) vedou kampaň nazvanou Zbraně pod kontrolu!, jejímž cílem je přijetí právně závazné Mezinárodní smlouvy o obchodu se zbraněmi. V říjnu 2005 deklarovala podporu smlouvě Evropská unie, tedy také ČR.

26.8.2016

Vývoz zbraní z ČR za rok 2015: víc než polovina do zemí s represivním režimem!

Amnesty analyzuje výroční zprávu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

26.2.2016

Výroční zpráva SIPRI: Vývoz zbraní stále roste!

Od roku 2004 plynule roste objem mezinárodního obchodu se zbraněmi. Dle nových dat, která uveřejnil Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), činil nárůst mezi obdobími 2006-10 a 2011-15 celých 14 %.

8.12.2015

Ozbrojení Islámského státu: důsledek desetiletí nezodpovědného obchodu se zbraněmi. I při exportu z Česka

V důsledku dlouhodobě neregulovaného toku zbraní do Iráku a místní laxní kontroly získala ozbrojená skupina, která sama sebe nazývá Islámským státem (IS), velké množství smrtícího arzenálu, se kterým v Iráku a Sýrii v masovém měřítku páchá válečné zločiny a zločiny proti lidskosti.

16.6.2015

OBCHOD S NÁSTROJI NA MUČENÍ A MEZERY V REGULACI EU: Alarmující praktiky taky v České republice

V květnu 2015 vydala Amnesty International ve spolupráci s nezávislou anglickou výzkumnou organizací The Omega Research Foundation zprávu s názvem Grasping the Nettle: Ending Europe’s Trade in Execution and Torture Technology. Publikace se zaměřuje na konkrétní aspekt problematiky obchodu se zbraněmi a podobným zbožím, zejména na regulaci Evropské unie, které se týkají nástrojů na mučení a popravy. Diskuze na obdobná témata je obzvlášť relevantní, jelikož 28. května zahájil Evropský parlament novou debatu ohledně kontroly obchodu s nástroji na mučení.