Aktivisté za práva na bydlení byli zatčeni v Šanghaji

Policie v Šanghaji zadržela zhruba šedesát aktivistů bojujících za práva na bydlení. Zadržení se pokusili předat dopis představitelům OSN účastnících se Summitu OSN Global Compact.

Několik z nich již bylo údajně propuštěno, situace ostatních je však nejasná. Dopis, který byl konkrétně adresován generálnímu tajemníkovi OSN Annanovi, obsahoval stížnosti na nedodržování lidských práv místními úřady a policií, včetně svévolného zadržování a věznění aktivistů, a požadoval, aby tyto stížnosti byly předneseny přímo centrálním čínským úřadům.

Summitu OSN se zúčastnili také Irene Khan, generální tajemnice Amnesty International, výkonný ředitel organizace Human Rights Watch Kenneth Roth a Mary Robinson, prezidentka organizace Realizing Rights: Iniciativa etické globalizace. Všichni se shodli na tom, že zadržet lidi jen kvůli snaze předat pracovníkům OSN dopis a vyjádřit tak stížnost, je jasným porušením jejich práv. Všichni zadrženi by měli být okamžitě a bezpodmínečně propuštěni. Tento krok je v rozporu s myšlenkou summitu OSN Global Compact, který má poskytnout prostor pro otevřený dialog o podpoře lidských práv, práva na práci a ochranu životního prostředí a jiných problémů, které sužují podnikatelskou sféru i neziskový sektor.

20.10.2016

Společnost Apple reaguje na zprávu AI k dobývaní kobaltu v Kongu

V reakci na zprávu Amnesty International k způsobu získávání kobaltu v Demokratické republice Kongo vydala společnost Apple prohlášení se závazkem problematiku řešit.

19.9.2016

Výzva vládě ČR: Saúdská Arábie nemůže porušovat mezinárodní právo

V Ženevě se v září 2016 konalo 33. zasedání Rady OSN pro lidská práva. Amnesty International proto apeluje na vládu České republiky, aby podpořila výzvu k přezkoumání případů porušování lidských práv v Jemenu a zaslala jí níže uvedený dopis.

26.5.2016

Amnesty představuje svou strategii a výzkum týkající se otázek práv sexuálních pracovníků

Zároveň uveřejňuje čtyři tematické zprávy z výzkumů na Papuy Nové Guineji, v Hongkongu, Norsku a Argentině.