Práva sexuálních menšin v Polsku jsou vystavena útokům

Amnesty International (AI) je vážně znepokojena netolerantním klimatem vůči lesbičkám, gayům, bisexuálům a transexuálům v Polsku, ke kterému výrazně přispívají výroky a činy polských politických špiček. Potvrzuje to také zákaz veřejných akcí organizovaných touto komunitou; některé extrémně pravicové skupiny navíc otevřeně nabádají k nenávisti proti této menšině.

15. listopadu zakázal primátor Poznaně tzv. Pochod rovnosti, který připravovaly polské feministické a homosexuální organizace. Podle organizátorů bylo jeho záměrem vytvořit prostor pro diskusi o toleranci a respektu k právům sexuálních menšin.

Primátor vydal zákaz údajně kvůli „bezpečnostním obavám“ a „ohrožení obyvatel Poznaně“. Podle dostupných informací však byly mezi městem a organizátory pochodu bezpečnostní otázky vyřešeny, a to včetně změny trasy pochodu s cílem zajistit klidný průběh akce. AI se obává, že rozhodnutí zakázat tento pochod, stejně jako předchozí podobné akce, bylo dáno netolerancí vůči lidem, kteří patří k sexuálním menšinám.

I přes toto rozhodnutí se 20. listopadu shromáždilo v Poznani několik set demonstrujících. Podle zpráv byli napadáni příslušníky pravicového seskupení Celopolská mládež. Shromáždění se pokusila rozptýlit policie. S některými účastníky zacházela velmi hrubě.

AI se obává, že události, ke kterým došlo v Poznani, nejsou náhodné a výjimečné, ale patří do série kroků potlačujících aktivity této komunity.

Nynější prezident, Lech Kaczyński, letos v květnu ještě ve funkci primátora Varšavy podobný pochod zakázal a prohlásil, že by to bylo urážkou lidí s náboženským cítěním. V září 2005 rozhodl soud ve Varšavě, že zákaz pochodu byl nezákonný.

V posledních měsících také další politici pronesli na veřejnosti homofobní výroky, včetně výzev „k nulové toleranci homosexuálů a deviantů“ a „Nenechme se zmýlit brutální propagandou homosexuálů volajících po toleranci. Naše vláda jim přinese skutečně černé časy.“

„V takovém nepříznivém klimatu je velmi znepokojivé nedávné zrušení Úřadu vládního zmocněnce pro rovnost mužů a žen, který byl zodpovědný za podporu rovného zacházení se sexuálními menšinami. Polsko je tak jediným státem EU bez orgánu, který by tuto oblast kontroloval,“ tvrdí AI.

AI vyzývá polské politiky, aby dodržovali mezinárodní právo, které zakazuje diskriminaci sexuálních menšin a požaduje vyšetřovat a stíhat podněcování k nenávisti a netoleranci. „Členové vlády a další vůdčí politici mají povinnost nejenom zdržet se veškerých homofobních výroků, ale musí také zajistit dodržování základních práv všech občanů bez ohledu na jejich sexuální orientaci,“ tvrdí AI.

30.11.2016

Palmový olej: Světové značky profitují na dětské a nucené práci

Unilever, Nestlé nebo Procter & Gamble jsou mezi devíti výrobci přispívajícími k zneužívání práce.

19.9.2016

Výzva vládě ČR: Saúdská Arábie nemůže porušovat mezinárodní právo

V Ženevě se v září 2016 konalo 33. zasedání Rady OSN pro lidská práva. Amnesty International proto apeluje na vládu České republiky, aby podpořila výzvu k přezkoumání případů porušování lidských práv v Jemenu a zaslala jí níže uvedený dopis.

26.5.2016

Amnesty představuje svou strategii a výzkum týkající se otázek práv sexuálních pracovníků

Zároveň uveřejňuje čtyři tematické zprávy z výzkumů na Papuy Nové Guineji, v Hongkongu, Norsku a Argentině.

29.6.2016

Kampaň Ne v mém telefonu! První úspěchy - i díky Vám

Získali jsme stovky podpisů, obešli obchody a poslali dopisy firmám. První reakce na sebe nenechaly čekat...