Rusko projednává návrh zákona ohrožujícího činnost občanského sektoru

AI dnes vyjádřila vážné obavy, že návrh zákona o nevládních organizacích, který dnes prochází prvním čtením v ruské dumě (parlamentu), představuje vážný útok na svobodu sdružování v Ruské federaci.

Návrh zákona požaduje, aby ruské nevládní organizace podstoupily opětovnou registraci podle přísnějších pravidel, jinak jim hrozí uzavření. Novela také státním úředníkům umožňuje, aby mohli kdykoli vyžadovat předložení finančních a dalších dokumentů organizací a posílat své zástupce na veškeré akce pořádané jednotlivými nevládními sdruženími.

„Pokud bude zákon schválen, vážně naruší činnost ruských lidskoprávních organizací a umožní navíc uzavření organizací mezinárodního charakteru,“ prohlásila Nicola Duckworth, ředitelka programu AI pro Evropu a Střední Asii. „Bohužel si dovedeme až příliš jasně představit, jak bude zvýšení pravomocí státu v praxi zneužíváno.“

Cizinci žijící a pobývající v Rusku budou mít velmi omezenou možnost založit organizaci pracující na nekomerčním principu. „Když vláda získá možnost zamítnout registraci nevládní organizace podle vágních kritérií navržených zákonem, vážně hrozí, že takové rozhodnutí bude politicky motivované,“ dodala Nicola Duckworth.

Po dobu prezidentství Vladimíra Putina se zvyšuje nepřátelské naladění státu vůči nevládním organizacím. Tuto atmosféru velmi podporují prezidentovy výroky, v kterých například zpochybnil skutečnou motivaci jejich činnosti.

AI zaznamenala znepokojující trend, kdy stát zastrašuje obránce lidských práv, aktivisty a nezávislé novináře. Obzvlášť patrný je tento postup v souvislosti s čečenským konfliktem; v několika případech nepohodlné osoby jednoduše „zmizely“.

9.11.2016

Rusko: nová obvinění z mučení vězně svědomí Ildara Dadina jsou šokující, musí být prozkoumána

Amnesty International (AI) žádá okamžité prošetření vážných obvinění z mučení a týrání, která vznesl vězen svědomí Ildar Dadin v dopise uveřejněném v ruském online periodiku Meduza dne 8. listopadu 2016. Dadin, který je vězněný pro svoje nenásilné aktivity a protesty v rámci nepovolených demonstrací, by měl být podle AI okamžitě propuštěn.

19.7.2016

PRISONEXIT

Nová kampaň české Amnesty od Havas Worldwide upozorňuje na další zhoršování stavu lidských práv v Ruské federaci. Zažijte pocit nespravedlivě vězněných na vlastní kůži!

9.12.2015

Rusko: Mírový aktivista uvězněn podle nového zákona

3.5.2016

Rusko musí respektovat mezinárodní úmluvy, nikoli vzdorovat Evropskému soudu pro lidská práva

19. dubna Ústavní soud Ruské federace oznámil, že rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva v případu Anchugov a Gladkov v Rusku "nelze uskutečnit". Rozhodnutí je urážkou lidských práv a právního státu.