Útoky ozbrojených skupin v Jordánsku ukazují úplnou bezohlednost vůči lidskosti

Amnesty International (AI) odsoudila sebevražedné útoky v Jordánsku, které způsobily smrt nejméně padesáti šesti osob a tři sta dalších zranily.

V tuto chvíli myslíme především na ty, kteří se stali oběťmi násilností v Jordánsku,“ řekla Irene Khan, generální tajemnice Amnesty International „Úmyslné napadání civilistů nemůže být nikdy ospravedlněno. Spácháním těchto ohavných útoků, předvedli ti, kteří jsou za ně zodpovědní, úplnou bezohlednost vůči základním hodnotám lidskosti.“

Koordinované sebevražedné útoky zasáhly tři hotely v Jordánském hlavním městě Ammánu 10. listopadu večer. Za útoky údajně převzala zodpovědnost skupina napojená na představitele Al-Kájdy Abú Musu Zarkávího, který se v Jordánsku narodil.

AI vyzývá k okamžitému ukončení útoků a postavení jejich organizátorů před spravedlnost. AI také adresovala jordánské vládě upozornění, aby při pátrání po pachatelích respektovala lidskoprávní standardy.

22.9.2016

Sýrie: Smrtelný útok na porodnici – potenciální válečný zločin

Letecký útok, který zasáhl a částečně zničil porodnici ve venkovské provincii Idlib v severo-západní Sýrii, se zdá být součástí opovrženíhodného vzorku nezákonných útoků. Tyto útoky záměrně cílí na lékařská zařízení, řekla Amnesty International.

30.5.2016

Lidovky o přelomovém rozsudku za zločiny proti lidskosti v Senegalu

6.6.2016

Kritika Amnesty vůči dohodě EU-Turecko o migrantech na serveru idnes

7.10.2015

Boko Haram zůstává i přes vojenské pokroky smrtelnou hrozbou regionu

Rukou bojovníků zemřelo za poslední 4 měsíce na 1600 civilistů.