Britský parlament projednává protiteroristická opatření

Britský parlament zítra hlasuje o protiteroristické legislativě, která má pomoci zabránit ozbrojeným útokům. „Efektivní protiteroristická opatření jsou nezbytná, ale vágní normy, které nový zákon přináší, jsou snadno zneužitelné a vedou špatným směrem,“ prohlásila v reakci na návrh zákona Amnesty International (AI).

Balíček opatření, který vláda připravila, představuje významný zásah do lidských práv. Ze široka pojaté definice teroristických aktivit mohou sloužit k stíhání pokojných aktivistů a nechávají velký prostor pro politické motivace při rozhodování o stíhání jednotlivců. Je to také skvělá reklama pro ty, kteří rekrutují teroristy. „Ustanovení obsažená v tomto zákoně jsou vágní a některá také velmi restriktivní. Spolu se snahou vlády deportovat podezřelé do zemí, kde jim hrozí mučení, představují oslabení ochrany lidských práv ve Velké Británii,“ prohlásila generální tajemnice AI Irene Khanová.

AI kritizuje především kontroverzní opatření, které umožní zadržovat osoby podezřelé „z terorismu“ po dobu devadesáti dnů, aniž by byly obviněny. Stávající legislativa stanoví čtrnáctidenní termín. Právo, aby byl podezřelý obviněn bez průtahů, je přitom důležitou ochranou před svévolným zatýkáním.

AI zcela chápe, že po červencovém zabíjení v Londýně začaly britské úřady revidovat zákony a hledat nová opatření s cílem zabránit opakování útoků. Je však zcela nezbytné, aby tyto zákony byly v souladu s mezinárodním právem. To hovoří jasně – podezřelý musí být obviněn bez průtahů. Není pochyb o tom, že navrhovaná tříměsíční lhůta tento požadavek nesplňuje.

„Tato opatření povedou k odcizení již nyní zranitelných skupin ve společnosti a posílí vzájemnou nedůvěru a rozdělení mezi občany země,“ dodala Irene Khan.

Omezit práva a svobody, která mají svůj původ již v Magně Chartě (Velké listině svobod), znamená uznat vítězství zločinců, kteří jsou odpovědní za brutální útoky, jako byl ten 7. července v Londýně.

7.10.2015

Boko Haram zůstává i přes vojenské pokroky smrtelnou hrozbou regionu

Rukou bojovníků zemřelo za poslední 4 měsíce na 1600 civilistů.

17.12.2015

Švédsko, hlavní vývozce vojenského materiálu, upřednostnilo lidská práva před prodejem zbraní!

Švédský parlament doporučil snížit vývoz zbraní do nedemokratických zemí.

18.12.2015

Mongolsko: Zrušení trestu smrti

13.11.2015

Osm let po rozsudku D. H. musí dojít ke komplexní desegregaci škol

Neziskovky zabývající se lidskými právy Romů komentují 8 let od převratného rozsudku stav vzdělávání romských dětí v ČR.