Utajované věznění CIA vede „boj proti terorismu“ nebezpečným směrem

Utajované věznění a držení vězňů v izolaci je v rozporu s mezinárodním právem a představuje závažný zásah do lidských práv. Amnesty International (AI) zveřejnila případ tří občanů Jemenu, kteří jsou vězněni déle než dva roky, většinu času v neznámých věznicích pod kontrolou USA. Výpovědi vězňů potvrzují informace o věznění osob podezřelých z terorismu v skrytých lokalitách provozovaných CIA mimo území Spojených států, které minulý týden uveřejnil deník Washington Post.

Jemenští vězni Muhammad al-Assad, Saláh Ali a Muhammad Bašmiláh, které AI vyslechla, byli po zadržení v roce 2003 převezeni letadlem na utajená místa pod dozorem USA. Netušili, v jaké zemi se nacházejí, protože při přeletu měli zavázané oči. Ve věznici byli drženi v samovazbě, směli hovořit pouze s vyšetřovateli. Letos v květnu byli převezeni do vazby na území Jemenu a podle místních úřadů zůstávají uvězněni na základě instrukcí USA. Proti žádnému z nich nebylo vzneseno obvinění. „Pokud opravdu existuje nějaké obvinění, jsme připraveni se bránit,“ řekl pracovníkům AI Muhammad Bašmiláh.

Tito muži uvízli v síti věznic, která neslouží pouze k zadržování osob podezřelých z terorismu, ale také k sběru informací mimo jakékoli právní mantinely nebo dohled justice. „Nejzávažnější a také nejméně zdokumentované jsou ty případy, kdy člověk ve vězení jednoduše „zmizí“ beze stopy,“ uvádí AI.

„Obáváme se, že příběh jemenských vězňů ukazuje jen malou část pravdy o amerických věznicích ve světě,“ uvedl William F. Schulz, ředitel americké pobočky AI. „Je nepřijatelné, že Bushova vláda, která se prohlašuje za obránce demokratických hodnot ve světě, zadržuje vězně na utajených lokalitách, aniž by je obvinila a postavila před řádný soud. Vězni nemohou kontaktovat právníka ani své nejbližší; jsou drženi v absolutní izolaci od okolního světa. Takový postup je hrubým porušením amerických závazků vyplývajících z mezinárodního práva,“ dodává Schulz. Vězni se nacházejí v právním vakuu a je jim upřeno právo být bez průtahu postaven před spravedlnost. Navíc jsou ohroženi mučením.

Dvojí standardy, které vláda USA uplatňuje, jsou vítanou záminkou pro „teroristy“ k zesílení jejich ozbrojených akcí. Vláda USA by měla zveřejnit, v jakých lokalitách jsou vězni drženi, odtajnit jejich identitu a zajistit přístup Mezinárodního výboru Červeného kříže ke všem zadržovaným. Utajované věznění je nepřípustné na základě mezinárodního práva.

19.5.2016

Saúdská Arábie propustila Mohameda Saleha al-Bajadiho

Ochránce lidských práv Mohamed Saleh al-Bajadi byl propuštěn z rehabilitačního centra, kde strávil čtyři měsíce po propuštění z vězení.

16.5.2016

Odsouzení Jekatěriny Vologženinové potvrzeno

Odvolání Jekatěriny Vologženinové bylo 26. dubna 2016 zamítnuto a bude muset odpracovat 320 hodin "nápravné práce". Byla odsouzena za kritiku ruské anexe Krymu a zapojení Ruska do konfliktu v Donbasu na východě Ukrajiny na sociálních sítích.

2.2.2016

PHYOE PHYOE AUNG VZKAZUJE AMNESTY: NEVZDÁVEJME TO!

Barmská vysokoškolačka se nebála protestovat proti omezování akademické svobody. Teď je ve vězení. V únoru 2015 organizovala studentská unie, kterou vede, pochod napříč zemí. Měl končit v Yangonu. Studenty ale zastavili při opouštění Letpadanu v centrální Barmě.

21.7.2015

Daniel uvažuje o opuštění Venezuely a podání žádosti o azyl ve Spojených státech