Mezinárodní den proti trestu smrti: Čína by jednou provždy měla učinit rozhodný krok

Dnešní den je ve znamení Mezinárodního dne proti trestu smrti. Amnesty International (AI) při této příležitosti vyzvala Čínu, aby se přidala k zemím, které od poprav ustoupily. ČLR jenom v loňském roce popravila 3.400 vězňů. Zdroje pocházející z důvěryhodných míst v této zemi ale uvádějí, že skutečnost se bude blížit 10.000 popravených osob.

Příslibem k zastavení kruté a také zneužívané praxe v Číně je oznámení představitele Nejvyššího lidového soudu ČLR Wana E-sianga z konce září, kdy oznámil vznik soudů, které budou provádět revizi rozsudků smrti. AI toto rozhodnutí přivítala. „Ale vzhledem k tomu, že Čína údaje o provedených popravách utajuje, lze jen odhadovat, jaký tento krok bude mít dopad v realitě. Čína provádí popravy potají, třebaže tím porušuje standardy OSN, které požadují zveřejňování informací o nejvyšším trestu," tvrdí AI.V Číně je možné udělit trest smrti za širokou škálu trestných činů. Mezi nimi jsou i nenásilné zločiny jako daňové podvody nebo přijímání úplatků.„I v právě uplynulých měsících jsme zaznamenali případy zneužívání justičního systému. Jedinou šancí pro nespravedlivě odsouzené v čínských celách smrti je okamžité zastavení vykonávání poprav,“ říká AI.Využívání orgánů popravených vězňů k lékařským účelůmAI dostává zprávy o prodávání orgánů z těl popravených vězňů za účely transplantací. Tyto zprávy se organizaci nepodařilo dostatečně potvrdit, považuje je však velmi znepokojující. Podle informací využívá orgány z těl popravených osob až 90 procent všech transplantací v zemi.Letos v červnu oznámil ministr zdravotnictví ČLR Chuang Ťie-fu, že Čína plánuje zavést opatření, která by zakázala obchod s lidskými orgány a zavedla pravidlo dobrovolného dárcovství a svobodného a poučeného souhlasu. AI se však obává, že vězeň v cele smrti bude jen ztěží schopen dát „svobodný a poučený souhlas“.Trest smrti je krutý a nevratný prostředek vlád, které jeho prováděním porušují základní právo na život. Mezinárodní vývoj směřuje k jeho úplnému zrušení.

13.11.2015

Čína: Mučení a vynucená doznání pokračují, týkají se i právníků

Trestní právo v Číně je stále silně závislé na vynuceném doznání mučením a špatným zacházením.