Konec porušování lidských práv zůstává v Rusku v nedohlednu

Dnes se v Londýně konal summit EU-Rusko. Amnesty International (AI) při této příležitosti zveřejnila znepokojivé výsledky svého šetření, které dokládá pokračující porušování lidských práv v Čečensku a Ingušsku. AI upozorňuje, že Rusko pod záminkou „boje proti teroru“ systematicky porušuje lidská práva a ruské úřady jsou zapojeny do mučení, únosů a utajovaného věznění civilistů.

Výzkumníci AI, kteří se minulý týden z Ruska vrátili, uveřejnili detailní informace o situaci v severokavkazské oblasti. Upozornili také na nový trend v porušování lidských práv - lidé jsou svévolně zatýkáni, drženi v samovazbách, hrozí jim špatné zacházení i mučení s cílem vynutit jejich přiznání, a to i za zločiny, které nespáchali. Ve chvíli, kdy své doznání podepíší, jsou převezeni do jiné věznice, kde konečně mohou kontaktovat právníky a příbuzné. Avšak předtím podepsané přiznání je většinou dostatečným důkazem pro to, aby byli odsouzeni.Evropská unie by neměla tato závažná zjištění ignorovat. AI proto vyzvala britského premiéra Tonnyho Blaira, který byl hostitelem summitu, aby dal ruské straně najevo, že mučení a mizení civilistů na Severním Kavkazu musí skončit. AI také vyzvala prezidenta Vladimíra Putina, aby státy EU veřejně ujistil, že jeho vláda podnikne okamžité kroky k zastavení bezpráví a zajistí efektivní vyšetřování a stíhání lidí podezřelých z páchání zločinů, a to v souladu s mezinárodním právem.

16.5.2016

Týden v justici ČT24 o porušování práv v Rusku

9.5.2016

Kampaň za ochránce lidských práv v Rusku v DVTV - rozhovor s Martinem Balcarem

4.5.2016

Jsme v jednom týmu

Amnesty International ČR startuje u příležitosti MS v hokeji kampaň za lidská práva v Rusku. Zaměřuje se na obránce lidských práv, svobodu slova a shromažďování.

17.9.2015

Pronásledování novinářů na Krymu pokračuje