Etnické menšiny v Barmě jsou terorizovány nucenými pracemi a bitím

Barmská vojenská vláda (junta) terorizuje tisíce příslušníku etnických menšin, posílá je na nucené práce, konfiskuje jejich pozemky a demoluje příbytky. Organizované napadání celých vesnic spojené s bitím a vyhrožováním není výjimkou. Nejnovější zpráva Amnesty International (AI) dokumentuje tragickou situaci barmských etnických menšin.

Pracovníci AI hovořili s desítkami barmských emigrantů žijících v Thajsku, kteří potvrdili pokračující bezpráví v zemi. Kvůli nelidské politice vlády trpí každý šestý Barmánec podvýživou, podle údajů OSN je dokonce třetina dětí chronicky podvyživená.Dokumentace AI jednoznačně dokládá, že vojenská junta terorizuje Barmské etnické menšiny konfiskací jejich pozemků, loupežemi úrody a dobytka, zabavováním úspor či dokonce deportací do pracovních táborů. Cílem vlády je zlomit odpor vesničanů, kteří údajně podporují rebelující skupiny z řad etnických menšin. Situace se zhoršila poté, co úřady zahájily politiku, která usiluje o soběstačnost armády.„V posledním desetiletích byly stovky tisíc barmských dělníků nuceny uprchnout do okolních zemí, neboť barmská vláda systematicky porušuje ekonomická a politická práva svých občanů, uvedla Natalie Hill z Amnesty International.AI ve své zprávě upozorňuje na následující porušování lidských práv:- v zemi je široce rozšířený systém zneužívání mužů, žen i dětí k nucené práci, například jako služebnictvo, na stavbách či v zemědělství, což je v rozporu s konvencí Mezinárodní organizace pro práci- stále probíhá masové násilné vyhánění z domovů, konfiskace pozemků a demolice domů bez kompenzací- je zdokumentováno bití a zabíjení civilistů, kteří byli nuceni dodávat rýži a další potraviny juntě, avšak nedokázali zajistit požadované množství těchto surovin pravidelně dochází k pronásledování, zneužívání a svévolnému zatýkání civilistů ze strany úřadů- časté jsou krádeže potravinových zásob vesničanů i jejich finančních úspor- OSN a další mezinárodní organizace, které by mohly zajistit vesničanům alespoň základní pomoc, mají zejména v příhraničních oblastech omezený přístup do postižených oblastí.„Život v zemi je obrácen na ruby. Junta zabavuje majetky a ničí živobytí obyčejných lidí. Lidé žijí v neustálém napětí, stávají se z nich žebráci bez domova živořící na ulici. Jsem tak rozčilená tím, co udělala junta dělá naší vesnici,“ řekla AI mladá žena, jejíž farmu junta zkonfiskovala v květnu 2001.AI vyzvala barmské úřady, aby okamžitě skoncovaly s nucenými pracemi, které představují porušování mezinárodních úmluv i vnitrostátního práva. Další apel Amnesty International směřuje k požadavku zastavení vyhánění civilistů z jejich domovů.

2.2.2016

PHYOE PHYOE AUNG VZKAZUJE AMNESTY: NEVZDÁVEJME TO!

Barmská vysokoškolačka se nebála protestovat proti omezování akademické svobody. Teď je ve vězení. V únoru 2015 organizovala studentská unie, kterou vede, pochod napříč zemí. Měl končit v Yangonu. Studenty ale zastavili při opouštění Letpadanu v centrální Barmě.

25.1.2016

Novinky k uvěznění Phyoe Phyoe Aung

26.10.2015

V jihovýchodní Asii se rýsuje další hrozivá uprchlická krize

Obchodníci s lidmi využívají zoufalství tisíců jedinců utíkajících před násilnostmi či chudobou z Barmy.

7.10.2015

Barma propustila 6 966 vězňů