Domobranné oddíly v Nepálu se snaží brát zákon do svých rukou

Dlouhodobě vážná situace v Nepálu, kde mezi sebou již devět let bojují maoističtí rebelové a armáda, se dále zkomplikovala. Místní lidé totiž od začátku tohoto roku zřizují jednotky vesnické domobrany, které navíc podle informací AI podporuje nepálská armáda.

„Působení domobrany zásadně znejasňuje rozdíl mezi bojovníky a civilisty. Výsledkem je vzestup obětí na straně civilistů,“ říká Purna Sen z AI. „Za dohled nad dodržováním zákonů je zodpovědný stát a nikoli oddíly domobrany.“Nepálská armáda dne 2. srpna v reakci na předchozí tvrzení AI veřejně prohlásila, že by civilisté neměli brát zákony do svých rukou. Podle AI je takový výrok z armádního velitelství určitě důležitý, ale bohužel neodpovídá realitě. Armáda totiž domobranné oddíly nadále podporuje.Domobranné jednotky poprvé zahájily činnost v únoru 2005 v oblasti Kapilvastu, kde rozpoutaly násilnosti, které přinesly 31 mrtvých lidí a 708 vypálených domů v průběhu jednoho týdne. Od té doby domobranné jednotky rozšířily svou činnost do dalších částí země. Nepálští vesničané pracovníkům AI řekli, že je tyto skupiny terorizují, násilně rekrutují do svých řad, prohledávají jejich domy a sexuálně obtěžují ženy.Rebelové versus armáda: Devět let násilnostíVznik domobrany je jen dalším článkem v řadě porušování lidských práv, kterých se již devět let dopouštějí proti sobě bojující maoističtí rebelové (komunisté) a armáda Nepálu.„Armáda systematicky a rutinně praktikuje mučení. Vojenští představitelé podnikají své akce v atmosféře naprosté beztrestnosti a dokonce sami připustili, že mučení užívají,“ říká Purna Sen. Nepálská armáda ve svém prohlášení odmítla tvrzení AI, že zatýká a mučí děti. AI však má k dispozici podklady k jednotlivým případům. Armáda také uvedla, že nemá žádné informace o údajné mimosoudní popravě tří dětí. AI přitom údaje o tomto děsivém incidentu zaslala armádnímu velitelství Nepálu již v lednu tohoto roku.AI také zaznamenala početné a děsivé zločiny spáchané maoisty, včetně únosů a vraždění civilistů a neozbrojených vojáků. „Ačkoli vůdci maoistů tvrdí, že hodlají respektovat Ženevské konvence, v realitě tomu nic nenasvědčuje. Násilnosti, kterých se dopouštějí obě bojující strany, dál sužují lid v této zemi,“ dodává Purna Sen.