Amnesty International odsuzuje brutální útoky v Londýně

Amnesty International (AI) odsuzuje bombové útoky, které stály na padesát lidských životů a zranily mnoho dalších mužů a žen. K výbuchům došlo ve čtvrtek v londýnském systému veřejné dopravy.

„Naše myšlenky a soustrast patří pozůstalým a obětem tohoto nesmyslného násilí,“ řekla generální tajemnice AI Irene Khan. „V tuto chvíli, naléhavěji než kdykoli předtím, musíme překonat strach, proměnit nečinnost v akci a nezájem v solidaritu. My všichni jsme zranitelní a jsme tedy součástí této tragédie, ale společné odhodlání za dodržování lidských práv a víra v humanitu nám pomohou přeměnit strach v solidaritu a akci.“

Útoky na civilisty nelze ničím ospravedlnit. Zabíjení cestujících na jejich každodenní cestě do zaměstnání ukazuje, že pachatelé absolutně pohrdají nejzákladnějšími principy lidskosti. „Naši členové po celém světě stojí po boku Londýňanů v odporu proti těmto bezcitným a zbabělým útokům.“

Akty terorismu proti civilistům musí skončit. Ti, kteří jsou za ně zodpovědní, musí být postaveni před spravedlnost, v soudních procesech uspořádaných podle mezinárodních standardů.

17.7.2016

Reakce Amnesty na Chilcotův report

Salil Shetty komentuje zjištění britské komise o (ne)oprávněnosti britského zásahu v Iráku v roce 2003.