Dopis předsedovi vlády Jiřímu Paroubkovi týkající se jeho návštěvy ČLR

Vážený pane premiére, obracíme se na Vás v návaznosti na náš dopis ze 3. června tohoto roku, ve kterém jsme Vás oslovili při výročí tchienanmenského masakru. Vyjádřili jsme v něm mimo jiné i naději, že jako představitel České republiky budete při své nadcházející návštěvě Číny zastávat principiální stanovisko na poli lidských práv.

Věříme, že oficiální prioritě zahraniční politiky České republiky „v souladu s principem nedělitelnosti základních lidských práv a svobod systematicky podporovat demokratický způsob vládnutí a ochrany lidských práv” dostojíte i při svých jednáních s čínskými představiteli. Jistě budete souhlasit, že povinností zejména země s vlastní bolestnou zkušeností s nedemokratickým režimem, je stavět se na stranu lidí, jimž jejich vláda odpírá základní lidská práva a svobody.

Konkrétně bychom Vaší pozornosti doporučovali tato témata pro diskusi:

Ratifikace a implementace Mezinárodního paktu o občanských a politických právech, který čínská vláda signovala již v roce 1998. Ratifikace by měla být bezvýhradná, aby se z ní nestal bezobsažný dokument, jako v případě čínské ratifikace Mezinárodního paktu o hospodářských, sociálních, a kulturních právech.

Spravedlivé procesy pro politické vězně a propuštění všech vězňů svědomí. Bylo by dobré, kdybyste při svých jednání zmínil konkrétní osud například těchto občanů ČLR:

Abdulla Jamal – ujghurský učitel z města Kashgar, který zadržen v dubnu tohoto roku zřejmě jen proto, že pokojným způsobem praktikoval svobodu slova: kvůli knize, kterou se pokoušel publikovat, byl obviněn z „nabádání k separatismu“; jeho další osud je neznámý; je pravděpodobně podrobován mučení a krutému zacházení

Ye Guozhu (Jie Kuo-ču) – muž z Pekingu, který byl v loňském roce odsouzen k mnohaletému žaláři za to, že zcela zákonně požádal o povolení pořádat demonstraci lidí, kteří byli jako on sám zbaveni přístřeší při předolympijské přestavbě Pekingu

Mao Hengfeng – žena ze Šanghaje, která byla loni poslána do „převýchovného“ tábora za to, že legálním způsobem protestovala proti populační politice; sama byla kdysi donucena k potratu a dnes je údajně v táboře podrobována krutému zacházení

Tenzin Delek Rinpoche (Tändzin Deleg Rinpočhe) – tibetský buddhistický lama, odsouzený v pravděpodobně vykonstruovaném procesu k trestu smrti za údajnou teroristickou činnost; jeho trest smrti byl změněn na trest doživotní, ale nového spravedlivého procesu se nedočkal.

Potrestání viníků zásahu v Pekingu v noci z 3. na 4. června 1989 a dalších případů zabíjení, mučení a dalšího potlačování lidských práv v ČLR v roce 1989 i v letech následujících.

Pronásledování skupiny Tchienanmenské matky a dalších skupin i jednotlivých čínských občanů, kteří požadují spravedlnost a respekt k lidským právům.

Výhrůžky pekingské vlády vůči projevům základních lidských práv na Tchaj-wanu a její podporu režimům v Barmě (Myanmaru) a Severní Koreji.
Vyjádřete prosím také zřetelně posici České republiky, že dokud na poli lidských práv nedojde v ČLR k jasnému zlepšení, nemůže Evropská unie uvažovat o zrušení embarga na vývoz zbraní do Číny.

Jsme přesvědčeni, že důsledné prosazování respektu pekingské vlády k lidským právům čínských občanů je nejen v zájmu samotných Číňanů, ale i v zájmu České republiky. Velmi oceníme, pokud budete po návratu z ČLR českou veřejnost náležitě informovat o svých vystoupeních na podporu lidských práv a demokracie pro čínské občany.

Děkujeme Vám za zvážení našich návrhů a zůstáváme s pozdravem,

Jan Ruml
předseda výboru Olympic Watch
Sokolská 18

Martin Kryl
předseda koord. výboru Amnesty International ČR
Palackého 9

23.11.2016

Maraton psaní dopisů už klepe na dveře...

Přidejte se k největší světové kampani za nespravedlivě vězněné a utlačované!

18.1.2016

Dopis od Alberta Woodfoxe

Děkovný dopis Alberta Woodfoxe

26.1.2016

Dopis od předsedy vlády ČR Bohuslava Sobotky

Dne 14. ledna 2016 byla předsedovi vlády České republiky Bohuslavu Sobotkovi předána ministrem pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřím Dienstbierem naše petice, ve které více než devět tisíc podepsaných signatářů vyzývá Vládu ČR k bezodkladnému přijetí „Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí“.

18.1.2016

Ocenění Olega Sencova Trilobit

Amnesty International převzala 16. 1. Mimořádnou cenu poroty v rámci cen Trilobit 2016 v Berouně.