Amnesty International o lidských právech v České republice:policejní násilí, diskriminace Romů a nedostatečná péče o mentálně postižené osoby

Amnesty International (AI) dnes uveřejnila svou Výroční zprávu o stavu lidských práv ve světě za rok 2004. V České republice AI upozorňuje na případy násilí spáchaného příslušníky policie - jeden incident skončil smrtí. Rasisticky motivované útoky vůči Romům neustaly; občané romské národnosti navíc stále čelili diskriminaci. Stát nezavedl potřebné reformy, které by vedly ke zlepšení péče o osoby s mentálním postižením. Namísto toho pokračoval v umisťování psychiatrických pacientů do klecových lůžek.

Špatné zacházení ze strany policie

Podle AI příslušníci policie v několika případech násilně zacházeli s občany ČR i s cizími státními příslušníky, kteří v republice pobývali. Následkům zranění způsobeným policistou v srpnu 2004 v Olomouci podlehl jeden muž. Dle AI bylo jen málo těchto případů efektivně vyšetřováno a chybí systém pro nezávislé a nestranné vyšetřování příslušníků policie. V dubnu 2004 byli dva občané britské a novozélandské národnosti, kteří se dostali do sporu týkajícího se výše účtu za konzumaci v baru, nejdříve převezeni na policejní stanici v Holešovicích, a poté je údajně policisté odvezli do opuštěné oblasti, kde je kopali a bili obuškem. Vyšetřování tohoto případu bylo v červnu 2004 odloženo s odůvodněním, že nedošlo k „porušení zákona“.

Diskriminace Romů

Diskriminace a nerovné postavení Romů v ČR stále zůstává skutečností. Obzvlášť zřetelné je to v omezeném přístupu Romů ke vzdělání – romské děti jsou v neúměrně vysoké míře umisťovány do zvláštních škol. Stejně znepokojivé je časté odebírání dětí z romských rodin a jejich umisťování do péče státních ústavů nebo do pěstounské péče.

AI monitorovala špatné zacházení s občany romské národnosti ze strany policie i rasistické útoky jednotlivců. Organizace je znepokojena tím, že soudy v mnoha těchto případech pachatelům udělovaly pouze mírné nebo dokonce podmínečné tresty. Například v lednu 2004 soud v Jeseníku udělil podmíněný trest Petrovi Blajzemu, Martinu Jašovi a Martinu Stiskalovi, kteří v roce 2003 napadli romský pár. V důsledku útoku ztratila napadená Lydie Žigová trvale zrak na jedno oko.

Klecová lůžka v ústavech sociální péče

I v roce 2004 byla užívána klecová lůžka k držení dospělých i dětských pacientů v psychiatrických léčebnách a ústavech sociální péče. A to přes výraznou kritiku tohoto postupu. Ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi v loňském roce zakázal užívání klecových lůžek, což bylo v souladu s doporučením Komise OSN pro lidská práva. Prezident Václav Klaus nato uvedl, že tento zákaz byl „ukvapeným krokem“. Oficiální údaje o používání „klecí“ v ústavech nebyly k dispozici. V květnu 2005 navíc Senát ČR schválil pravidla pro užívání klecových lůžek, která jsou součástí novely zákona o sociální péči. Ta tedy legalizuje užívání omezujících prostředků včetně klecových lůžek v ústavech sociální péče. AI tento postup považuje za degradující a nelidský.

12.9.2016

Generální tajemník Rady Evropy děkuje Amnesty za práci na poli práv Romů

13.11.2015

Osm let po rozsudku D. H. musí dojít ke komplexní desegregaci škol

Neziskovky zabývající se lidskými právy Romů komentují 8 let od převratného rozsudku stav vzdělávání romských dětí v ČR.

9.4.2016

Zpráva o činnosti české Amnesty je tu!

U příležitosti valné hromady vydáváme Zprávu o činnosti Amnesty International ČR v roce 2015.

1.3.2016

Poprvé živou knihou

Pushpa pochází z Indie a v Čechách žije střídavě už přes 20 let. Nedávno se stala živou knížkou a v rámci živé knihovny vypráví studentům například o rozdílech života ČR a Indii.