Amnesty International o lidských právech v České republice:policejní násilí, diskriminace Romů a nedostatečná péče o mentálně postižené osoby

Amnesty International (AI) dnes uveřejnila svou Výroční zprávu o stavu lidských práv ve světě za rok 2004. V České republice AI upozorňuje na případy násilí spáchaného příslušníky policie - jeden incident skončil smrtí. Rasisticky motivované útoky vůči Romům neustaly; občané romské národnosti navíc stále čelili diskriminaci. Stát nezavedl potřebné reformy, které by vedly ke zlepšení péče o osoby s mentálním postižením. Namísto toho pokračoval v umisťování psychiatrických pacientů do klecových lůžek.

Špatné zacházení ze strany policie

Podle AI příslušníci policie v několika případech násilně zacházeli s občany ČR i s cizími státními příslušníky, kteří v republice pobývali. Následkům zranění způsobeným policistou v srpnu 2004 v Olomouci podlehl jeden muž. Dle AI bylo jen málo těchto případů efektivně vyšetřováno a chybí systém pro nezávislé a nestranné vyšetřování příslušníků policie. V dubnu 2004 byli dva občané britské a novozélandské národnosti, kteří se dostali do sporu týkajícího se výše účtu za konzumaci v baru, nejdříve převezeni na policejní stanici v Holešovicích, a poté je údajně policisté odvezli do opuštěné oblasti, kde je kopali a bili obuškem. Vyšetřování tohoto případu bylo v červnu 2004 odloženo s odůvodněním, že nedošlo k „porušení zákona“.

Diskriminace Romů

Diskriminace a nerovné postavení Romů v ČR stále zůstává skutečností. Obzvlášť zřetelné je to v omezeném přístupu Romů ke vzdělání – romské děti jsou v neúměrně vysoké míře umisťovány do zvláštních škol. Stejně znepokojivé je časté odebírání dětí z romských rodin a jejich umisťování do péče státních ústavů nebo do pěstounské péče.

AI monitorovala špatné zacházení s občany romské národnosti ze strany policie i rasistické útoky jednotlivců. Organizace je znepokojena tím, že soudy v mnoha těchto případech pachatelům udělovaly pouze mírné nebo dokonce podmínečné tresty. Například v lednu 2004 soud v Jeseníku udělil podmíněný trest Petrovi Blajzemu, Martinu Jašovi a Martinu Stiskalovi, kteří v roce 2003 napadli romský pár. V důsledku útoku ztratila napadená Lydie Žigová trvale zrak na jedno oko.

Klecová lůžka v ústavech sociální péče

I v roce 2004 byla užívána klecová lůžka k držení dospělých i dětských pacientů v psychiatrických léčebnách a ústavech sociální péče. A to přes výraznou kritiku tohoto postupu. Ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi v loňském roce zakázal užívání klecových lůžek, což bylo v souladu s doporučením Komise OSN pro lidská práva. Prezident Václav Klaus nato uvedl, že tento zákaz byl „ukvapeným krokem“. Oficiální údaje o používání „klecí“ v ústavech nebyly k dispozici. V květnu 2005 navíc Senát ČR schválil pravidla pro užívání klecových lůžek, která jsou součástí novely zákona o sociální péči. Ta tedy legalizuje užívání omezujících prostředků včetně klecových lůžek v ústavech sociální péče. AI tento postup považuje za degradující a nelidský.

12.9.2016

Generální tajemník Rady Evropy děkuje Amnesty za práci na poli práv Romů

9.4.2016

Zpráva o činnosti české Amnesty je tu!

U příležitosti valné hromady vydáváme Zprávu o činnosti Amnesty International ČR v roce 2015.

13.11.2015

Osm let po rozsudku D. H. musí dojít ke komplexní desegregaci škol

Neziskovky zabývající se lidskými právy Romů komentují 8 let od převratného rozsudku stav vzdělávání romských dětí v ČR.

1.3.2016

Poprvé živou knihou

Pushpa pochází z Indie a v Čechách žije střídavě už přes 20 let. Nedávno se stala živou knížkou a v rámci živé knihovny vypráví studentům například o rozdílech života ČR a Indii.