Syrské úřady diskriminují kurdskou etnickou menšinu

Syrská vláda musí podniknout všechny kroky k zastavení diskriminace syrských Kurdů, tvrdí Amnesty International. Odpovědné úřady musí zahájit vyšetřování nezákonných zabití, úmrtí v důsledku mučení, špatného zacházení během vazby a dalšího pronásledování Kurdů. O těchto případech se veřejnost poprvé dozvěděla v březnu 2004.

Zpráva nazvaná Kurdové v Syrské arabské republice - rok po událostech z března 2004 monitoruje porušování lidských práv Kurdů, které následovalo poté, co nepokoje při fotbalovém zápase mezi kurdskými a arabskými mužstvy v Qamishli v severovýchodní Sýrii vyústily v demonstrace a nepokoje po celé zemi. Během těchto událostí bylo zabito přes 30 Kurdů. Více než 2000 lidí, téměř výhradně Kurdů, bylo zatčeno. Zadržení kurdské národnosti, včetně dvanáctiletých dětí, žen a starých lidí, byli podle informací AI mučeni a vystaveni špatnému zacházení. Desítky kurdských studentů musely opustit univerzity a koleje, údajně kvůli účasti na pokojných demonstracích.

Od března 2004 došlo k výraznému nárůstu úmrtí Kurdů v důsledku mučení a špatného zacházení během vazby. Podezření vyvolává také počet úmrtí kurdských branců odvedených do armády během stejné doby: nejméně šest z nich zemřelo, údajně v důsledku bití nebo ozbrojených útoků ze strany velitelů či spolubojovníků. Není známo, že by v případě těchto úmrtí bylo zahájeno vyšetřování.

Zpráva rovněž popisuje systematickou diskriminaci syrských Kurdů na základě jejich etnicity a uvádí také případy obhájců lidských práv, kteří se snažili prosazovat práva kurdského obyvatelstva v Sýrii, a v důsledku toho byli zatčeni, mučeni nebo nespravedlivě souzeni.

"Syrské úřady musí zahájit vyšetřování očividně nepřiměřené reakce bezpečnostních sil při událostech v březnu 2004," tvrdí Amnesty International. "Je nutné prošetřit tato údajná nezákonná zabití a úmrtí a navrhnout opatření, která by řešila systematickou diskriminaci Kurdů. Právě diskriminace dle všeho významným dílem přispěla k napětí a k výbuchům násilí."

Pozadí situace:

Jeden a půl až dva milióny syrských Kurdů, kteří po Arabech představují druhou největší etnickou skupinou v Sýrii, čelí diskriminaci založené na jejich etnicitě. Jedná se například o omezení při užívaní kurdského jazyka a praktikování kultury. AI vyzývá syrské orgány k zrušení zákazu kurdského jazyka ve školách, na pracovištích, při jednáních se státními institucemi a na soukromých akcích. Stát by měl také umožnit registraci dětí pod kurdskými jmény.

Několik stovek tisíc syrských Kurdů zůstává prakticky bez státní příslušnosti a v důsledku toho nemohou plně využívat vzdělávací systém, zdravotnickou péči a další práva, která náležejí syrským občanům. Navíc je jim upíráno právo na národnost a právo vlastnit cestovní pas. Amnesty International žádá syrské úřady, aby upravily své zákony a našly rychlé řešení pro zastavení diskriminace Kurdů v Sýrii.

11.8.2016

Migranti z australských detenčních táborů viní úřady z týrání i sexuálního zneužívání

11.2.2016

Syrská uprchlická krize v číslech

(vydáno 3. 2. 2016)

16.9.2015

Vietnam v rámci amnestie nepropustil žádné politické vězně

3.8.2015

Thajsko musí přestat s posíláním Ujgurů do Číny kvůli hrozícímu mučení

Thajské úřady by měly zvážit vrácení 50 etnických Ujgurů zpět do Číny, kde jim hrozí, že budou mučeni, zmizí anebo budou popraveni. Čína by měla objasnit, kde je více než 100 již deportováných Ujgurů, žádá Amnesty International.