Syrské úřady diskriminují kurdskou etnickou menšinu

  Článek

Diskriminace publikován 16.3.2005

Syrská vláda musí podniknout všechny kroky k zastavení diskriminace syrských Kurdů, tvrdí Amnesty International. Odpovědné úřady musí zahájit vyšetřování nezákonných zabití, úmrtí v důsledku mučení, špatného zacházení během vazby a dalšího pronásledování Kurdů. O těchto případech se veřejnost poprvé dozvěděla v březnu 2004.

Zpráva nazvaná Kurdové v Syrské arabské republice - rok po událostech z března 2004 monitoruje porušování lidských práv Kurdů, které následovalo poté, co nepokoje při fotbalovém zápase mezi kurdskými a arabskými mužstvy v Qamishli v severovýchodní Sýrii vyústily v demonstrace a nepokoje po celé zemi. Během těchto událostí bylo zabito přes 30 Kurdů. Více než 2000 lidí, téměř výhradně Kurdů, bylo zatčeno. Zadržení kurdské národnosti, včetně dvanáctiletých dětí, žen a starých lidí, byli podle informací AI mučeni a vystaveni špatnému zacházení. Desítky kurdských studentů musely opustit univerzity a koleje, údajně kvůli účasti na pokojných demonstracích.

Od března 2004 došlo k výraznému nárůstu úmrtí Kurdů v důsledku mučení a špatného zacházení během vazby. Podezření vyvolává také počet úmrtí kurdských branců odvedených do armády během stejné doby: nejméně šest z nich zemřelo, údajně v důsledku bití nebo ozbrojených útoků ze strany velitelů či spolubojovníků. Není známo, že by v případě těchto úmrtí bylo zahájeno vyšetřování.

Zpráva rovněž popisuje systematickou diskriminaci syrských Kurdů na základě jejich etnicity a uvádí také případy obhájců lidských práv, kteří se snažili prosazovat práva kurdského obyvatelstva v Sýrii, a v důsledku toho byli zatčeni, mučeni nebo nespravedlivě souzeni.

"Syrské úřady musí zahájit vyšetřování očividně nepřiměřené reakce bezpečnostních sil při událostech v březnu 2004," tvrdí Amnesty International. "Je nutné prošetřit tato údajná nezákonná zabití a úmrtí a navrhnout opatření, která by řešila systematickou diskriminaci Kurdů. Právě diskriminace dle všeho významným dílem přispěla k napětí a k výbuchům násilí."

Pozadí situace:

Jeden a půl až dva milióny syrských Kurdů, kteří po Arabech představují druhou největší etnickou skupinou v Sýrii, čelí diskriminaci založené na jejich etnicitě. Jedná se například o omezení při užívaní kurdského jazyka a praktikování kultury. AI vyzývá syrské orgány k zrušení zákazu kurdského jazyka ve školách, na pracovištích, při jednáních se státními institucemi a na soukromých akcích. Stát by měl také umožnit registraci dětí pod kurdskými jmény.

Několik stovek tisíc syrských Kurdů zůstává prakticky bez státní příslušnosti a v důsledku toho nemohou plně využívat vzdělávací systém, zdravotnickou péči a další práva, která náležejí syrským občanům. Navíc je jim upíráno právo na národnost a právo vlastnit cestovní pas. Amnesty International žádá syrské úřady, aby upravily své zákony a našly rychlé řešení pro zastavení diskriminace Kurdů v Sýrii.

http://amnesty-news.c.topica.com/maadgZMabeXC8bdWysHb/

Aktuální petice

  Kanada

Žádáme spravedlnost pro děti původních obyvatel v Kanadě. Přidáte se?

V květnu 2021 byly v areálu bývalé internátní školy pro původní obyvatele v kanadském městě Kamloops nalezeny ostatky 215 dětí. Instituce byla součástí sítě internátních škol, která se zaměřovala na asimilaci dětí původních obyvatel Kanady. Děti ve školách čelily psychickému a fyzickému násilí a sexuálnímu obtěžování. Nesměly mluvit mateřským jazykem, nucená převýchova se soustřeďovala i na zvyky a tradice, které vlivem výuky částečně zanikly.

 

Aktuální počet podpisů: 1151 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...