EU musí důrazně trvat na dodržování lidských práv v Číně

Amnesty International (AI) dnes upozornila představitele Cina EU Javiera Solanu na vzrůstající pronásledování představitelů občanské společnosti v Číně a představila mu případy obhájců lidských práv zatčených v posledních týdnech. Javier Solana se zítra v Bruselu setká s ministrem zahraničních věcí Čínské lidové republiky Li Zhaoxingem.

Amnesty International (AI) dnes upozornila představitele EU Javiera Solanu na vzrůstající Cina pronásledování představitelů občanské společnosti v Číně a představila mu případy obhájců lidských práv zatčených v posledních týdnech. Javier Solana se zítra v Bruselu setká s ministrem zahraničních věcí Čínské lidové republiky Li Zhaoxingem.

V tuto chvíli EU zvažuje ukončení zbrojního embarga uvaleného na Čínu v reakci na krvavé potlačení povstání na náměstí Tiananmen v roce 1989. Amnesty International se ptá, jaký signál chce EU tímto krokem zaslat desítkám lidí, kteří 16 let po povstání zůstávají v čínských věznicích. Čína navíc tento týden přijala zákon umožňující za určitých podmínek vojenský útok na Tchajwan.

"Pokud si chce EU zachovat před okolním světem tvář, musí na svém setkání čínskou stranu jasně upozornit, že v moderním světě není možné zatýkat ty, kteří se legitimně domáhají svých lidských práv," tvrdí Dick Oosting, ředitel bruselské kanceláře AI.

AI se domnívá, že ke zrušení embarga nesmí dojít, aniž by EU od Číny požadovala konkrétní a zásadní reformy v oblasti lidských práv. Jinak tento krok pouze podpoří atmosféru beztrestnosti, v které se porušování práv čínských občanů odehrává.

Zároveň s tím musí být zpřísněna pravidla Kodexu EU pro obchod se zbraněmi, jehož revize nyní probíhá. Kodex dosud není právně závazný a jeho definice AI považuje za příliš vágní.

Vojenský materiál do Číny dodává také Česká republika. Jenom v lednu 2005 dovezla do země komponenty vojenské letecké techniky v hodnotě přesahující 41,5 mil. korun.

AI zásadně nesouhlasí s dodávkami zbraní do zemí, kde mohou sloužit k porušování lidských práv. Současná vnitrostátní situace v Číně, stejně jako její vztah k sousednímu Tchajwanu, neposkytuje dostatečné záruky, že zbraně nebudou použity v rozporu s kritérii Kodexu EU. Hrozí především porušení kritéria číslo 2. - dodržování lidských práv v zemích konečného určení a kritéria číslo 4. - zachování míru, bezpečnosti a stability v příslušném regionu.

Představitelé Číny jednali s Českou republikou

Náměstek ministerstva zahraničních věcí Číny pan Čang Jie-suej navštívil 10. března 2005 Českou republiku. Amnesty International ČR při této příležitosti požádala náměstka MZV Petra Koláře, který s čínskou stranou jednal, aby na tomto setkání hovořil také o stavu lidských práv v Číně. Petr Kolář Amnesty International sdělil, že otázka dodržování lidských práv byla jedním z hlavních témat konzultací. Petr Kolář podle svého vyjádření také čínskou stranu upozornil na situaci v Tibetu a na zájem české veřejnosti o tuto oblast, respektive o zachování tamního kulturního dědictví.

Zprávu Amnesty International o pronásledování obhájců lidských práv v Číně ze dne 8. března 2005 najdete na www.amnestyeu.org/static/documents/2005/HRDs_Update_final_complete.pdf

12.9.2016

Generální tajemník Rady Evropy děkuje Amnesty za práci na poli práv Romů

27.6.2016

ZASEDÁNÍ EVROPSKÉ RADY 28. - 29. ČERVNA: SDÍLENÍ, NE VYHÝBÁNÍ SE ZODPOVĚDNOSTI ZA UPRCHLÍKY

Amnesty dopis premiérovi Sobotkovi ohledně zasedání Evropské rady o migraci.

3.6.2016

Bezohledné navracení uprchlíků z EU do Turecka je nezákonné

EU musí okamžitě zastavit své plány na navrácení žadatelů o azyl do Turecka na základě tvrzení, že je jedná o „bezpečnou zemi“ pro uprchlíky.

9.3.2016

Summit EU + Turecko: Lídři pohřbívají právo žádat o azyl

Neustálá posedlost posílat lidi zpátky do Turecka místo snah o přesídlení a nabízení dalších bezpečných a legálních cest do Evropy poukazuje na znepokojivě nelidský přístup ke zvládnutí současné krize.