Zemřel zakladatel Amnesty International Peter Benenson (1921-2005)

Článek

publikován 28.2.2005

Peter Benenson, zakladatel mezinárodní organizace Amnesty International, která se věnuje ochraně a prosazování lidských práv, zemřel v pátek 25. února 2005 ve věku 83 let.

Benenson organizaci založil v roce 1961 původně jako jednoletou kampaň za propuštění šesti vězňů svědomí, když uveřejnil v britských novinách The Observer článek s názvem "Zapomenutí vězni". V textu čtenáře vyzval, aby se pokojným způsobem zasazovali o propuštění tisíců lidí vězněných po celém světě za politické nebo náboženské přesvědčení. Druhého dne vyšel překlad článku ve známých novinách v mnoha zemích Evropy a svými dopisy na něj okamžitě reagovaly stovky lidí. Tento akt zahájil celosvětové hnutí na ochranu lidských práv.

"Benensonova myšlenka umožnila zapojit do ochrany lidských práv miliony lidí. K dnešnímu dni se jeho vize rozvinula v celosvětové hnutí, které pomáhá tisícům obětí porušování lidských práv ve všech částech světa," prohlásila generální tajemnice Amnesty International Irene Khan. "Život Petera Benensona byl odvážným svědectvím o boji s nespravedlností kdekoli na světě," dodává Irene Khan.

V prvních letech Benenson podporoval hnutí Amnesty International finančně a organizačně, účastnil se také práce v terénu. Kromě činnosti v organizaci adoptoval děti, které ztratily rodiče v občanské válce ve Španělsku, podporoval židy při útěku z nacistického Německa do Velké Británie, pomáhal ustavit organizaci "Justice" a společnost pro lidi s celiakií.

Na oslavě 25. výročí Amnesty International Benenson zapálil svíci ovinutou ostnatým drátem, která se posléze stala symbolem organizace a prohlásil: "Tato svíce nehoří za nás, ale za ty, kterým jsme nedokázali pomoci z vězení, kteří byli zabiti, mučeni nebo "zmizeli". Právě pro ně zapaluji tuto svíci."

Za 44 let své existence se Amnesty International stala největší nezávislou organizací zabývající se ochranou lidských práv a sdružuje více než 1,8 milionů členů po celém světě.

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu