Ruská federace: Bezpečnostní složky pronásledují obránce lidských práv

Amnesty International se vážně obává o osud osmi aktivistů pracujících v lidskoprávní organizaci Společnost pro Rusko-Čečenské přátelství, kterým hrozí svévolné zatčení, mučení a "zmizení" beze stopy. Důvodem obav je především postup ruských bezpečnostních složek, které včera zajistily kontaktní informace o těchto osobách.

Příslušníci ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) vtrhli do kanceláře organizace v Nižním Novgorodu včera v 5 hodin odpoledne místního času a zabavili dokumenty s osobními údaji zaměstnanců, kteří vydávají noviny nazvané Pravozashchita. Mezi zabavenými adresami jsou i údaje o osmi členech organizace žijícími v Čečensku.

Bezpečnostní služba zabavila také dokumenty potvrzující registraci novin a jejich předchozí vydání.

V průběhu včerejšího dne, ještě před tímto incidentem, předvolala místní stanice bezpečnostní služby v Nižním Novgorodu k výslechu ředitele Společnosti pro Rusko-Čečenské přátelství Stanislava Dmitrievského.

Ruská bezpečnost považuje Stanislava Dmitrievského za svědka v kriminálním případě týkajícím se materiálů publikovaných v novinách jeho organizace. Další podrobnosti tohoto případu zatím nejsou jasné, ale podle dostupných informací má souvislost s výroky představitelů čečenské opozice včetně Aslana Maskhadova a Akhmeda Zakajeva, které noviny Pravozashchita uveřejnily.

Amnesty International varuje před znepokojivým trendem v postupu ruských úřadů, které ve vzrůstající míře pronásledují obránce lidských práv, aktivisty a nezávislé novináře. V několika případech toto pronásledování skončilo "zmizením" nebo zabitím.

Pro více informací kontaktujte:

Kancelář AI ČR
E-mail: mailto:press@amnesty.cz

25.5.2016

Výsledky kampaně Jsme v jednom týmu - i díky vám!

Desítky vzkazů, tisíce podpisů, zájem médií a především - viditelnost pro ruské ochránce lidských práv!

11.4.2016

Oleg Sencov a Oleksandr Kolčenko převezeni do vězění

24.3.2016

Výhodný obchod s Čínou na úkor lidských práv?

Výzva prezidentovi ČR v souvislosti s návštěvou prezidenta Čínské lidové republiky Si Ťin-pchinga v Praze

7.10.2015

Boko Haram zůstává i přes vojenské pokroky smrtelnou hrozbou regionu

Rukou bojovníků zemřelo za poslední 4 měsíce na 1600 civilistů.