Kampaň za zrušení trestu smrti

Při příležitosti Mezinárodního dne proti trestu smrti, který se konal v neděli 10. října 2004, představila Amnesty International svou strategii, jak dosáhnout celosvětového zrušení trestu smrti.

Organizace se o ukončení poprav odsouzenců zasazuje již od svého vzniku v roce 1961. "Trest smrti představuje konečné a nezvratné popření lidských práv a je v rozporu s hodnotami lidskosti. Ve skutečnosti je tento trest často zneužíván a udělován v nespravedlivých procesech nebo z politických důvodů.

V případě justičních omylů nedává navíc žádnou možnost nápravy," prohlásila generální tajemnice Amnesty International Irene Khan. Když Amnesty International uspořádala svou první Mezinárodní konferenci o trestu smrti v roce 1977, byl trest smrti zcela zrušen pouze v 16 zemích. Do dnešního dne se situace výrazně zlepšila, 80 zemí zrušilo trest smrti úplně, v 15 zemích je trest udělován pouze ve výjimečných případech a v dalších 23 státech je sice trest smrti uzákoněn, ve skutečnosti však není využíván. Mezi poslední státy, které se rozhodly pro úplné zrušení trestu smrti, patří například Turecko.

I přes tento pokrok je trest smrti stále rozšířen a vykonáván v mnoha oblastech. V roce 2003 bylo popraveno nejméně 1146 osob ve 28 státech. Nad dalšími 2756 osobami byl rozsudek trestu smrti vynesen. Tato čísla však nejsou úplná, neboť zachycují pouze ty případy, které se podařilo zdokumentovat. Většina poprav, celkem 84 procent, byla v loňském roce provedena čtveřicí států, kterou tvoří Čína, Irán, USA a Vietnam. Na území Číny, Demokratické republiky Kongo, Iránu, Pákistánu a USA je možné k trestu smrti odsoudit dokonce i děti. V oblasti Evropy a Střední Asie je trest smrti zaveden pouze v Bělorusku a Uzbekistánu.

Evropská unie vyhlásila úsilí o celosvětové zrušení trestu smrti za součást své oficiální politiky. Splnění tohoto cíle však bude vyžadovat veliké úsilí. V letošním roce se proti zrušení trestu smrti na svém území vyslovilo 64 států. Také veřejné mínění v mnoha zemích je tomuto trestu nakloněno a schvaluje jej jako nástroj pro snížení kriminality a oslabení terorismu.

Amnesty International zahájila tento měsíc kampaň nazvanou "Evropa a Střední Asie - oblast bez trestu smrti".

Kampaň můžete podpořit podpisem petice, kterou naleznete na adrese web.amnesty.org/pages/deathpenalty-041004-petition-eng.

9.8.2016

Debata ČRo Plus o trestu smrti

18.12.2015

Mongolsko: Zrušení trestu smrti

7.4.2016

Česká televize o trestu smrti

6.4.2016

Trest smrti v roce 2015: Alarmující nárůst poprav znamená nejhorší čísla za posledních 25 let

Írán, Pákistán a Saúdská Arábie – jen 3 země zodpovědné za téměř 90% zdokumentovaných poprav.