Amnesty International vítá zamítnutí vývozu radarů Věra do ČLR

Amnesty International ČR vítá rozhodnutí vlády o odebrání licence na vývoz radarů Věra do ČLR. Revizi již udělené licence způsobenou nátlakem ze zahraničí však považuje za politováníhodné svědectví o stavu českých kontrolních mechanismů.

Publicita spojená s kauzou Věra nicméně ukázala, že v principu neexistují překážky pro zveřejňování podrobných informací o licenčním řízení, a to dokonce ani v jeho průběhu. Připravovaná česká výroční zpráva o vývozu zbraní by podle názoru AI ČR měla obsahovat podrobný seznam již zamítnutých vývozních licencí, a to včetně důvodů vedoucích k zamítnutí licence, jak je to běžné například ve zprávě nizozemské. Revize vývozní licence firmy Omnipol ovšem není nijak zásadním průlomem. Již v devadesátých letech bylo na nátlak našich spojenců upuštěno od vývozu tanků T-72 do Sýrie.

Na druhé straně však řada obchodů, u nichž existovalo daleko jednoznačnější spojení mezi prodejem českých zbraní a jejich možným zneužitím, byla uskutečněna, neboť podobný zahraniční tlak chyběl. Jen v prvním čtvrtletí letošního roku šlo například o vývozy zbraní, náhradních dílů a munice do Alžírska a Indonésie, přičemž v těchto zemích probíhá občanská válka. Dále se jednalo o zásilku munice do Paraguaye, která je centrem pašování zbraní pro celou Latinskou Ameriku a o dodávku náhradních dílů pro tanky, určenou vojenskému režimu na Srí Lance.

Zatímco zastavením vývozu radarů dala vláda jasně najevo své stanovisko ke způsobu řešení sporu mezi ČLR a Tchaiwanem, v jiných případech nechává obchodníky se zbraněmi bohatnout na lidském utrpení, které jejich smrtonosné zboží pomáhá vytvářet nebo udržovat.

V případě zájmu o další informace kontaktujte: Karel Dolejší Koordinátor kampaně "Zbraně pod kontrolu!" Amnesty International ČR tel.: +420 606 175 602

22.8.2016

Amnesty k akcím Martina Konvičky: přestaňte šířit nenávist a strach

Amnesty International ČR odsuzuje akci Iniciativy Martina Konvičky „Okupanti obsazují Prahu“ a další.

25.1.2016

Novinky k uvěznění Zunara

Další soud se Zunarem se uskuteční pravděpobně 9. března 2016.

8.12.2015

Ozbrojení Islámského státu: důsledek desetiletí nezodpovědného obchodu se zbraněmi. I při exportu z Česka

V důsledku dlouhodobě neregulovaného toku zbraní do Iráku a místní laxní kontroly získala ozbrojená skupina, která sama sebe nazývá Islámským státem (IS), velké množství smrtícího arzenálu, se kterým v Iráku a Sýrii v masovém měřítku páchá válečné zločiny a zločiny proti lidskosti.

23.6.2015

Dobrá zpráva z Bahrajnu: Ebarhím Šaríf je na svobodě