Konflikt v Libyi: už žádné další odvety, žádá Amnesty International

Prozatímní národní rada Libye musí převzít kontrolu nad protikaddáfíovskými skupinami. Jinak odvetné útoky nezastaví, varuje ve své nové zprávě Bitva o Libyi: zabíjení, mizení a mučení mezinárodní organizace Amnesty International (AI). AI též vydala podrobný návod, jak by nová vláda měla v oblasti lidských práv dále postupovat.

„Nová vláda se musí od minulosti jasně distancovat a nastavit zcela jiná pravidla,“ uvedl ředitel AI pro výzkum a regionální programy Claudio Cordone. „Má povinností dělat věci jinak než vláda předchozí, zastavit mučení a zneužívání lidských práv a podnítit vznik reforem. Prioritou je reforma soudnictví tak, aby se lidé mohli dovolat nápravy a odškodnění,“ dodal.

Nová zpráva AI s názvem Bitva o Libyi: zabíjení, mizení a mučení dokumentuje zločiny, kterých se dopustily obě strany konfliktu. V některých případech se může jednat o zločiny proti lidskosti. Výsledky zprávy jsou založené na zjištěních mise AI, která Libyi navštívila mezi 26. únorem a 28. květnem 2011. Součástí zprávy jsou také konkrétní doporučení pro novou vládu – Agenda pro změnu v oblasti lidských práv (viz Příloha).

Amnesty International získala důkazy o válečných zločinech Kaddáfího vojsk, které mohou být považovány za zločiny proti lidskosti. Jedná se o útoky na civilisty, masové vraždění vězňů, mučení, nucená zmizení a svévolná zatýkání. Ve většině případů byli obětí těchto násilností civilisté.

Organizace však zaznamenala i kruté „vyřizování účtů“ ze strany Kaddáfího odpůrců, včetně lynčování Kaddáfího vojáků. V únoru 2011 bylo ve východní Libyi zavražděno mnoho lidí podezřelých ze spolupráce s Kaddáfím.

AI vyslechla svědectví více než 200 zadržených osob po pádu měst Al-Zawiya a Tripolis, kteří byli zadrženi ve svých domovech, zaměstnáních, na check-pointech či přímo na ulici. S mnoha z nich bylo po zatčení špatně zacházeno, byli biti holemi, hřbety pušek, kopáni a uráženi, někdy jim byly zavázány oči a měli pouta na rukou. Zadržení říkali, že někteří byli po dopadení zastřeleni.

AI vítá rozhodnutí Prozatímní národní rady Libye, která vydala pokyny pro svá vojska, aby jednala v souladu s mezinárodním právem a upustila od odvetných útoků. AI též vyzvala nové úřady, aby okamžitě převedly všechny věznice pod dohled Ministerstva spravedlnosti a lidských práv a zajistily, aby zatýkání prováděly pouze úřední osoby a ne revolucionáři.