MLADÍ SEVERO-KOREJCI PRAVDĚPODOBNĚ POPRAVENI

O dvou Severokorejcích, kteří byli spolu s dalšími sedmi zatčenými, násilně navráceni z Laosu do Severní Koreji v květnu 2013, se šíří informace, že byli popraveni. Zbytek deportované skupiny byl přemístěn do vězeňského tábora, kde můžou čelit riziku mučení, nucených prací a jiného špatného zacházení a v neposlední řadě také smrti.
Moon Chul a další nejmenovaná osoba byli údajně popraveni v srpnu či září roku 2014 podle informací neziskové organizace “Forget-me-not” (Nezapomeň na mě), která poskytuje vzdělání Severokorejcům, kteří se přemístí do Jižní Koreji. O sedmi zbývajících mladých lidech, kteří byli také násilně navráceni z Laosu, kolují infomormace, že byli převezeni do kempu Kaechon zaměřeného na politické vězně, jinak též známý jako Tábor 14, kde mohou čelit riziku mučení, nucených prací, podvýživě, nehygienickým životním podmínkám a dalším způsobům špatného zacházení.
V červnu 2013 se mladí Severokorejci objevili v televizním programu v Severní Koreji, kde byli spatřeni, jak hovoří  o jejich zažitkách mimo rodnou zem, a kterak prohlašují, jak byli uneseni a odvlečeni do Jižní Koreji a jak  jsou “štastní, že byli zachráneni a navráceni zpět do Severní Koreje.” Toto souhlasí s dalšími zprávami Severokorejců, kteří byli násilně navráceni zpět do vlasti a byli donuceni podat falešné svěděctví v podobných rozhovorech. Tyto výpovědí slouží k propagandě a k zastrašování ostatních, kteří by zvažovali překročení hranic.

22.9.2016

Sýrie: Smrtelný útok na porodnici – potenciální válečný zločin

Letecký útok, který zasáhl a částečně zničil porodnici ve venkovské provincii Idlib v severo-západní Sýrii, se zdá být součástí opovrženíhodného vzorku nezákonných útoků. Tyto útoky záměrně cílí na lékařská zařízení, řekla Amnesty International.

30.4.2016

Přes 600 studentů se během 2 let potkalo s Amnesty živou knížkou.

Projekt "Živé knihovny Amnesty International – čtením k otevřenosti" je u konce, lidskoprávní vzdělávání v Amnesty ale jede dál.

3.8.2015

Thajsko musí přestat s posíláním Ujgurů do Číny kvůli hrozícímu mučení

Thajské úřady by měly zvážit vrácení 50 etnických Ujgurů zpět do Číny, kde jim hrozí, že budou mučeni, zmizí anebo budou popraveni. Čína by měla objasnit, kde je více než 100 již deportováných Ujgurů, žádá Amnesty International.

10.11.2015

Případ policejního útoku na Hakana Yamana bez pokroku

Tým Amnesty International nedávno mluvil s Hakanem Yamanem. V jeho věci nenastal žádný pokrok. Vyšetřování není dosud uzavřeno a stíhání má být teprve zahájeno.