MLADÍ SEVERO-KOREJCI PRAVDĚPODOBNĚ POPRAVENI

O dvou Severokorejcích, kteří byli spolu s dalšími sedmi zatčenými, násilně navráceni z Laosu do Severní Koreji v květnu 2013, se šíří informace, že byli popraveni. Zbytek deportované skupiny byl přemístěn do vězeňského tábora, kde můžou čelit riziku mučení, nucených prací a jiného špatného zacházení a v neposlední řadě také smrti.
Moon Chul a další nejmenovaná osoba byli údajně popraveni v srpnu či září roku 2014 podle informací neziskové organizace “Forget-me-not” (Nezapomeň na mě), která poskytuje vzdělání Severokorejcům, kteří se přemístí do Jižní Koreji. O sedmi zbývajících mladých lidech, kteří byli také násilně navráceni z Laosu, kolují infomormace, že byli převezeni do kempu Kaechon zaměřeného na politické vězně, jinak též známý jako Tábor 14, kde mohou čelit riziku mučení, nucených prací, podvýživě, nehygienickým životním podmínkám a dalším způsobům špatného zacházení.
V červnu 2013 se mladí Severokorejci objevili v televizním programu v Severní Koreji, kde byli spatřeni, jak hovoří  o jejich zažitkách mimo rodnou zem, a kterak prohlašují, jak byli uneseni a odvlečeni do Jižní Koreji a jak  jsou “štastní, že byli zachráneni a navráceni zpět do Severní Koreje.” Toto souhlasí s dalšími zprávami Severokorejců, kteří byli násilně navráceni zpět do vlasti a byli donuceni podat falešné svěděctví v podobných rozhovorech. Tyto výpovědí slouží k propagandě a k zastrašování ostatních, kteří by zvažovali překročení hranic.

3.11.2016

Dopis Ildara manželce z vězení

22.9.2016

Sýrie: Smrtelný útok na porodnici – potenciální válečný zločin

Letecký útok, který zasáhl a částečně zničil porodnici ve venkovské provincii Idlib v severo-západní Sýrii, se zdá být součástí opovrženíhodného vzorku nezákonných útoků. Tyto útoky záměrně cílí na lékařská zařízení, řekla Amnesty International.

30.4.2016

Přes 600 studentů se během 2 let potkalo s Amnesty živou knížkou.

Projekt "Živé knihovny Amnesty International – čtením k otevřenosti" je u konce, lidskoprávní vzdělávání v Amnesty ale jede dál.

10.11.2015

Případ policejního útoku na Hakana Yamana bez pokroku

Tým Amnesty International nedávno mluvil s Hakanem Yamanem. V jeho věci nenastal žádný pokrok. Vyšetřování není dosud uzavřeno a stíhání má být teprve zahájeno.