Srebrenica: selhání OSN přijmout usnesení je urážkou památky mrtvých

Masakr více než 8000 muslimských mužů a chlapců ve Srebrenici v červenci 1995 odhalil tragické chyby v tom, jak OSN reagovala na válku v Bosně. O dvacet let později je neschopnost Rady bezpečnosti OSN uznat toto zabíjení za genocidu urážkou památky mrtvých.

řekl John Dalhuisen, ředitel Amnesty International pro Evropu a Střední Asii.

"Toto rozhodnutí bylo mnohem víc, než jen uznáním událostí v Srebrenici jako genocidy. Bylo také pokusem o zajištění spravedlnosti obětem a dlouhodobou podporou těch, co přežili, včetně obětí sexuálního násilí. Rovněž se měl vyjasnit osud více než 8000 stále pohřešovaných obětí války. "

"Vítáme, že Spojené království, které vede jednání o návrhu usnesení, a další členové Rady bezpečnosti podporující text, stojí pevně za tím, že události v Srebrenici byly genocidou. To je nezbytným předpokladem pro usmíření a popírání genocidy snižuje utrpení obětí a jejich rodin, "řekl John Dalhuisen.

Původní zdroj: Ruské veto rezoluci Rady bezpečnosti OSN o genocidě ve Srebrenici je urážkou rodin obětí masakru a bude bránit pokusům o usmíření mezi komunitami v Bosně a Hercegovině, říká Amnesty International.

17.7.2016

Reakce Amnesty na Chilcotův report

Salil Shetty komentuje zjištění britské komise o (ne)oprávněnosti britského zásahu v Iráku v roce 2003.

9.12.2015

„Islámský stát“: Fakta a čísla

Obchod se zbraněmi na území Iráku a Sýrie, fakta a čísla.

19.11.2015

Syrští uprchlíci začínají díky přesídlení nový život v Norsku

Mladá syrská rodina vypráví o tom, jakou obrovskou změnu přineslo do jejich života přesídlení do Norska.

29.1.2016

Lucembursko: Mezery v bankovních regulacích umožňují obchod se zakázanými zbraněmi

Kvůli nedostatečným a neúplným regulacím a politikám ohledně financování zbrojního průmyslu je zde malá šance zastavit banky od financování a investování do výroby a převozu mezinárodně zakázaných zbraní a výzbroje. Ty jsou podle nejnovější výzkumné zprávy Amnesty International používány k vážnému porušování lidských práv.