Protesty ve Venezuele stále pokračují

Protesty ve Venezuele stále pokračují. Lidé se ostře vymezují proti pokračujícímu ekonomickému úpadku v zemi a s tím související vysokou inflací či nedostatky jídla a základních surovin. Příčiny demonstrací jsou tedy stejné jako ty, které vyprovokovaly masové manifestace loni v únoru. Od ledna do června letošního roku bylo zaznamenáno celkem 2836 protestů, tedy v průměru 16 každý den. Počet protestů oproti stejnému období v minulém roce poklesl o 55 procent, což si analytici vysvětlují zejména prohlubující se ekonomickou krizí, která obyvatele nutí primárně obstarávat obživu, a odvádí tak od demonstrací pozornost, nebo rovněž strachem z reakce vládních sil. Navzdory propadu zůstává počet demonstrací vyšší než v období předcházejícím roku 2014. Opoziční vůdce Leopoldo Lopez zůstává ve vazbě a čeká na soud. Množí se důkazy o nerovném procesu. Lopezovi údajně například není umožněno se adekvátně hájit.