Pronásledování novinářů na Krymu pokračuje

Pronásledování nezávislých novinářů na Krymu pokračuje i více než rok a půl po anexi poloostrova Ruskou federací. V březnu 2015, těsně před oslavami prvního výročí připojení Krymu k Rusku, byla na několik hodin tajnou službou FSB zadržena Natalia Kokorina, redaktorka ukrajinského Centra pro investigativní novinařinu. Vyslýchána byla šest hodin, prohledán byl byt jejích rodičů. Ve stejnou dobu také došlo k zatčení Anny Andrijevské, bývalé redaktorky Centra. Právníci ani novináři nebyli k domovní prohlídce připuštění. Podle šéfky Centra pro investigativní novinařinu Valentyny Samarové může zadržení Kokoriny souviset s její nedávnou reportáží o obyvatelích Krymu, kteří jsou zapojeni do konfliktu v Donbasu na straně Ruskem podporovaných rebelů. V minulosti se zabývala případy porušování lidských práv na Krymu. Podle nyní platných zákonů se ovšem jedná o zločin. Kokorina je tak podezřelá z narušování teritoriální integrity Ruské federace. V nedávné minulosti mezinárodním médiím neunikla kauza uznávaného ukrajinského režiséra Olega Sencova, který byl v Rusku odsouzen k dvaceti letům odnětí svobody za údajné plánování teroristických útoků. Od připojení Krymu k Rusku ovšem patřil k jeho velmi výrazným kritikům. Západní země se tedy domnívají, že proces byl politicky motivovaný a jde o další důkaz potlačování osobních svobod ve vztahu ke Krymu.

16.5.2016

Odsouzení Jekatěriny Vologženinové potvrzeno

Odvolání Jekatěriny Vologženinové bylo 26. dubna 2016 zamítnuto a bude muset odpracovat 320 hodin "nápravné práce". Byla odsouzena za kritiku ruské anexe Krymu a zapojení Ruska do konfliktu v Donbasu na východě Ukrajiny na sociálních sítích.

9.3.2016

Startuje první ročník Amnesty International / Febiofest Award

Česká sekce Amnesty International bude letos poprvé na Febiofestu předávat cenu za nejlepší film spojený s problematikou lidských práv. Je věnována ukrajinskému filmaři Olegu Sencovovi, který sedí ve vězení za kritiku ruské anexe Krymu.

7.10.2015

Barma propustila 6 966 vězňů