Lídři G20 musí ukázat státnictví

V souvislosti s pařížskými útoky apeluje Amnesty na světové lídry: buďte opravdoví státníci nesnižujte se k anti-uprchlické rétorice!

John Dalhuisen, ředitel Amnesty International pro Evropu a Střední Asii:

"Tragické události v Paříži ohromily a znechutily svět. Naše srdce a myšlenky jsou se všemi obětmi tohoto brutálního útoku a jejich blízkými. Na terorismus musíme vždy reagovat rezolutně, s maximálním ohledem na bezpečnost a dodržování lidských práv."
"Teď je také čas pro světové lídry, aby prokázali opravdové státnictví a odmítli se podřídit anti-uprchlické rétorice, která už z některých stran zaznívá. Musíme mít na paměti, že mnozí z těch, kteří se snaží najít útočiště v Evropě, prchají před násilím, strachem a konfliktem šířeným právě takzvaným Islámským státem v Sýrii nebo Iráku."
"Právě teď Evropa čelí dvěma naléhavých problémům. Prvním z nich je dlouhotrvající hrozba terorismu. Druhý, novější, je zvýšený počet uprchlíků a žadatelů o azyl na evropských hranicích. Nejsou to stejné výzvy a pouze jedna z nich je opravdu hrozba. Evropští lídři je musí pečlivě rozlišovat a ukázat, že bezpečnost Evropy neznamená obrátit se zády ke globální uprchlické krizi, ale organizované, řádné a humánní přijímání těch, kteří prchají před podobnými hrůzami, jaké zažila Paříž v pátek."

29.6.2016

Kampaň Ne v mém telefonu! První úspěchy - i díky Vám

Získali jsme stovky podpisů, obešli obchody a poslali dopisy firmám. První reakce na sebe nenechaly čekat...

12.8.2015

Srebrenica: selhání OSN přijmout usnesení je urážkou památky mrtvých

Ruské veto rezoluci Rady bezpečnosti OSN o genocidě ve Srebrenici je urážkou rodin obětí masakru a bude bránit pokusům o usmíření mezi komunitami v Bosně a Hercegovině, říká Amnesty International.

9.12.2015

Rusko: Mírový aktivista uvězněn podle nového zákona

17.9.2015

Protesty ve Venezuele stále pokračují