Boko Haram zůstává i přes vojenské pokroky smrtelnou hrozbou regionu

Rukou bojovníků zemřelo za poslední 4 měsíce na 1600 civilistů.
I přes pokroky armády si útoky Boko Haram od začátku června vyžádaly v Nigérii, Kamerunu, Čadu a Nigeru nejméně 1600 obětí. Celkové ztráty na životech tak přesahují minimálně 3500 civilistů v celém roce 2015. Uvádí to Amnesty International v rámci zprávy vysokého komisaře OSN pro lidská práva, kterou projednávala Rada OSN pro lidská práva.

„Tři a půl tisíce zabitých civilistů během méně než 300 dní je skutečně šokující,“ říká Netsanet Belay, ředitel africké sekce pro výzkum a obhajobu lidských práv z Amnesty International.

„Vlády v postižených zemích musí přijmout všechna nezbytná právní opatření k zajištění bezpečnosti civilistů v zasáhnutých oblastech.“

Rada OSN pro lidská práva projednává násilnosti spáchané během konfliktu a v souvislosti s tím Amnesty International obnovuje svou výzvu k adekvátní ochraně civilního obyvatelstva před útoky Boko Haram.

Amnesty International rovněž volá po okamžitém a důkladném prošetření závažných porušení lidských práv, kterých se dopustily bezpečnostní síly. 3. června, na základě uveřejnění zprávy Amnesty International, se prezident Buhari zavázal k vyšetření důkazů proti nigerijským vojenským složkám. Ty měly spáchat válečné zločiny a jejich jednání může být označeno jako zločiny proti lidskosti. Do dnešního dne žádné vyšetřování nezačalo.

„Jsou to téměř čtyři měsíce ode dne, kdy prezident Buhari slíbil prošetření závažných zločinů podle mezinárodního práva, na které ve své zprávě upozornila Amnesty International. Tisíce obětí stále čeká na spravedlnost. Prezident Buhari a jeho kabinet musí bezodkladně začít vyšetřovat dle mezinárodního práva všechny zločiny, které byly spáchány Boko Haram a nigerijskými bezpečnostními silami,“ vyzývá znovu Belay.

Podobně také v Kamerunu porušovaly státní bezpečnostní složky a Boko Haram lidská práva. Jejich zločiny nebyly dosud účinně prošetřeny. Amnesty International vyzývá kamerunskou vládu, aby urgentně zahájila důkladné, nezávislé a transparentní vyšetření zločinů všech zúčastněných stran konfliktu.

6.4.2016

Trest smrti v roce 2015: Alarmující nárůst poprav znamená nejhorší čísla za posledních 25 let

Írán, Pákistán a Saúdská Arábie – jen 3 země zodpovědné za téměř 90% zdokumentovaných poprav.

13.10.2015

Amnesty International - 10 otázek a odpovědí k migrační krizi

Amnesty International přináší odpovědi na 10 základních otázek k migrační krizi.