Skvělá zpráva: Š' Tchao byl předčasně propuštěn z vězení!

15 měsíců před vypršením trestu byl z vězení propuštěn čínský disident a novinář Š' Tchao. Novinář si odpykával desetiletý trest vězení kvůli e-mailu, který odeslal do zahraničí. Popsal v něm instrukce čínské vlády, jakým způsobem smějí novináři psát o zásahu na náměstí Nebeského klidu z roku 1989. Čínské úřady ho za to obvinily z „vyzrazení státního tajemství“. Š' Tchao poslal zprávu do USA prostřednictvím společnosti Yahoo. Ta připustila, že čínským úřadům poskytla informace o držiteli účtu. Soudní proces se konal za “zavřenými dveřmi” a trval jenom dvě hodiny. Disident byl ve vězení pod přísným dohledem a každá návštěva rodiny vyžadovala zvláštní souhlas ředitele věznice. Ve vězení čelil řadě nejrůznějších omezení. Jeho osud česká Amnesty sledovala od roku 2011, kdy se stal jednou z tváří kampaně za nespravedlivě vězněné “3 minuty stačí”. Děkujeme všem, kteří s námi čínského disidenta podpořili.