Běljackij o svém propuštění

Byl propuštěn z vězení v rámci zákona o amnestii v sobotu 21. června po tom, co si odseděl téměř tři roky ze svého původního trestu, který činil 4,5 let. Amnesty International má ale nadále obavy, že jeho propuštění nebylo bezpodmínečné a že se bude muset každý měsíc hlásit na oblastní policejní stanici v Minsku. Pokud spáchá tři administrativní přestupky, bude znovu odsouzen za porušování podmínek svého propuštění, což by pravděpodobně vedlo k dalšímu trestu ve vězení. Ales Běljackij sdělil Amnesty International, že jeho propuštění pro něj bylo zcela nečekané. Byl zrovna na cestě do práce, tak, jako obvykle, když mu vězeňská ostraha řekla, aby šel do vězeňské administrativní kanceláře. Tam mu bylo řečeno, že je okamžitě propuštěn v rámci vězeňské amnestie, která se uskutečnila v rámci 70. výročí Dne nezávislosti Běloruska 3. července. Posadili ho na vlak do Minsku, kde ho přivítala jeho žena a velký dav podporovatelů. Ales Běljackij řekl, že věří, že to byl vytrvalý domácí i mezinárodní tlak, který vedl k jeho propuštění o jeden rok a osm měsíců dříve, než bylo plánováno. Přátelům oznámil, že hodlá pokračovat ve své lidskoprávní práci jako dříve. Výzkumníkům Běloruska z Amnesty International řekl: "Chci poděkovat především za morální podporu. To, co dělalo opravdový rozdíl, byly dopisy, které jsem dostal od obyčejných lidí, a za tohle chci speciálně všem aktivistům moc poděkovat."

30.6.2016

Mexiko: Yecenia Armentová propuštěna na svobodu

Yecenie Armentová byla po necelých čtyřech letech propuštěna z vězení, kde byla držena na základě vynuceného doznání po brutálním mučení.

10.5.2016

Abdulláh propuštěn!

Ománský básník, spisovatel, filmový kritik a ochránce lidských práv Abdulláh Habíb je na svobodě!

25.8.2015

Vietnam hodlá amnestovat 17 000 vězňů

20.2.2016

Albert Woodfox propuštěn po 43 letech!