Marocké úřady slíbily nové vyšetřování mučení Aliho Aarrasse

24. června 2014 nastolili zástupci Amnesty International případ Aliho Aarrasse při setkání s marockými vládními představiteli v Rabatu a zopakovali výzvu organizace k realizaci rozhodnutí Pracovní skupiny OSN pro svévolné zadržování, která vyzvala k Aliho propuštění. Delegáti AI také vyzvali marocké úřady k zahájení adekvátního vyšetřování jeho mučení a trvali na tom, že muž byl odsouzen pouze na základě “přiznání” získaného během jeho mučení. Podle marockých představitelů jsou ale Aliho obvinění stará a v současné době si na mučení nestěžuje, a proto by tato obvinění měla být z vyšetřování vyloučena. Nové šetření by mělo zahrnovat soudní lékařské vyšetření v souladu s Istanbulským protokolem, jelikož poslední soudní prohlídka, kterou Ali podstoupil v roce 2011, nebyla provedena dostatečně a Maročan podle ní mučen nebyl, zatímco zvláštní zpravodaj Juan Mendez a jeho forenzní doktor došli k opačnému závěru. Opětovné otevření vyšetřování mučení Aliho Aarrasse bylo oznámeno 21.května, pouhé dva dny po rozhodnutí Výboru OSN proti mučení, podle kterého marocké úřady porušily několik článků Konvence proti mučení. Členové Výboru vyzvali k novému vyšetřování a k podání zprávy do devadesáti dnů. Marocké úřady také řekly Amnesty International, že znovuotevření případu Aliho Aarrasse je přímo spojeno s prací organizace na jeho případu. 29. května král Mohamed VI. během setkání v Rabatu s Vysokým komisařem OSN pro lidská práva naznačil svůj postoj proti mučení deklarováním, že “nemůže mučení tolerovat” a přiznal, že k ojedinělým případům však může docházet. 16. června 2014 Marocká národní rada pro lidská práva vyzvala k vyšetřování několika případů údajného mučení včetně Aliho Aarrasse. Amnesty International požádala marocké úřady, aby zvážily zapojení mezinárodních forenzních expertů, aby se zabránilo obviněním z nedostatku nestrannosti a nezaujatosti. Zástupci AI se také setkali s belgickým velvyslancem v Maroku, aby s ním projednali konzulární pomoc a potřebu návštěvy Aliho Aarrasse ve věznici, kterou belgičtí zástupci dosud, tři a půl roku po Aliho zatčení, neuskutečnili. Belgický konzulát údajně o návštěvu již několikrát žádal, marocké úřady to však popírají. Od oznámení zahájení nového vyšetřování však Ali Aarrass zatím nebyl vyslýchán a nebyl podroben žádné forenzní lékařské prohlídce. Stále zůstává uvězněný navzdory výzvám OSN o jeho propuštění.

11.8.2016

Migranti z australských detenčních táborů viní úřady z týrání i sexuálního zneužívání

26.6.2015

Mučení ve světě: Co byste měli vědět

23. června je Mezinárodní den na podporu obětí mučení. Členové a podporovatelé Amnesty International ve více než 55 zemích budou pořádat akce, jimiž budou připomínat tisíce lidí, kteří jsou podrobováni mučení po celém světě.

5.6.2015

Amnesty International India: Vyšetřete mimosoudní popravu v Džammú a Kašmíru

Vláda Džammú a Kašmíru musí zajistit nezávislé trestní vyšetřování vraždy 24letého studenta Chálida Muzafara Wáního armádou dne 13. dubna 2015.

8.6.2015

Indický prezident musí odmítnout drakonický protiteroristický zákon v Guajaratu