Evropská unie důrazně odsuzuje zabíjení nevinných civilistů ve Středoafrické republice

Amnesty International Česká republika obdržela odpověď, kterou napsala Erminia Notarangelová v zastoupení za Vysokou představitelku Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, baronku Catherine Ashtonovou. Dopis uznává vážné porušování lidských práv, které se ve Středoafrické republice odehrává. "Evropská unie důrazně odsuzuje zabíjení zaměřené na civilisty na základě náboženství nebo etnicity. Jsme znepokojeni především zranitelností menšin, které jsou čím dál více obětmi střetů." Dopis také zdůrazňuje způsoby, kterými EU přispívá ke zlepšení situace ve Středoafrické republice. Mezi nimi je poskytování humanitární podpory a úsilí vynaložená na mezinárodním poli. "EU také hraje podstatnou roli ve zprostředkovávání mezinárodní konzultace mezi klíčovými partnery, kterými jsou například OSN, USA, Francie, ECCAS a Africká unie." Dopis avšak neodpovídá přímo na výzvu k okamžitému nasazení jednotek mírových sil na ochranu civilistů ve Středoafrické republice. Namísto toho zmiňuje africkou Mírovou a bezpečnostní radu jako alternativu.

22.8.2016

Amnesty k akcím Martina Konvičky: přestaňte šířit nenávist a strach

Amnesty International ČR odsuzuje akci Iniciativy Martina Konvičky „Okupanti obsazují Prahu“ a další.

8.4.2016

Mezinárodní trestní soud: Bembův verdikt je historickým krokem vpřed pro oběti sexuálního násií

Jean-Pierre Bemba byl 21. března 2016 Mezinárodním trestním soudem shledán vinným za své zločiny.

16.12.2015

Turecko: Evropská unie a spoluvina na porušování práv uprchlíků, kteří jsou zadržováni a deportováni z tureckého území

Evropská unie může nést část spoluviny v případech porušování práv uprchlíků a žadatelů o azyl v Turecku.

16.9.2015

Evropská mírová mise byla úspěšná, konflikt v SAR ale nekončí