Aktivisté Greenpeace v Rusku: z pirátů jsou výtržníci

Článek

Vyšetřovací výbor Ruské federace 23. října 2013 přehodnotil protest aktivistů Greenpeace a pozměnil původní obvinění z pirátství na výtržnictví. Za to ale všem 30 aktivistům, kteří pokojně protestovali proti těžbě ropy v Arktidě, hrozí v Rusku až 7 let vězení. Amnesty International nadále považuje nařčení z výtržnictví za absurdní a požaduje okamžité a bezpodmínečné propuštění všech 30 aktivistů. “Obvinění z pirátství původně vznesené v tomto případě bylo jasně absurdní – ale tato nová obvinění nejsou o nic lepší. Výtržnictví je v Rusku závažným kriminálním činem a takové obvinění by se na pokojný protest nemělo vztahovat”, řekl John Dalhuisen, ředitel programu Amnesty International pro Evropu a Střední Asii.

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu