Dobré zprávy z Ugandy

Zákon proti homosexualitě, který ugandští zákonodárci připravovali od roku 2009, byl s konečnou platností schválen v únoru 2014. Měl tvrdě trestat vztahy osob stejného pohlaví. Zahrnoval rovněž ustanovení o možnosti vydání občanů Ugandy, kteří žijí v zahraničí, k trestnímu stíhání zpět vlasti, jestliže se k homosexuálnímu vztahu uchýlí mimo hranice Ugandy. Trestány měly být firmy a společnosti, jež by vyjádřily homosexuálům podporu, postihována měla být rovněž média. Obviněným hrozilo až doživotní vězení. Prvního srpna 2014 byla ovšem platnost zákona zrušena ugandským ústavním soudem. Navzdory radosti lidskoprávních aktivistů se tomu tak ale stalo zejména z procedurálních důvodů: soud tvrdil, že ke schválení zákona nebylo dosaženo potřebné kvorum. Země jako taková je velmi homofobní. V platnosti zůstává trestní zákoník z dob britské koloniální vlády, podle kterého jsou všechny „vztahy proti přírodě“ potrestatelné až sedmi lety vězení. Stále také existuje tlak na opětovné předložení původního zákona.

5.2.2016

Delegace Amnesty International navštívila Yecenii

19.10.2015

Chen Zhenping na svobodě!

Máme velkou radost, že se s vámi můžeme podělit o dobré zprávy. Vězenkyně svědomí, paní Čchen Čen-ping (Chen Zhenping) je na svobodě. Obdrželi jsme dopis od její dcery, paní Zhaoyu Jin z Finska, že se její matce podařilo uprchnout. Zároveň nám v dopise děkovala za podporu, kterou její matka od vás všech dostala.

24.12.2015

Vitiško propuštěn na svobodu

13.10.2015

Otázky a odpovědi o migraci

Vše, co byste měli vědět o migraci, na jednom místě.