Výzva Amnesty International ministru zahraničí ve věci dodávek zbraní do Iráku

Amnesty International se 5. září obrátila na českého ministra zahraničí a ministra obrany s apelem, aby česká vláda v současné době pečlivě zvážila vývoz vojenského materiálu Kurdské regionální vládě.

Kvůli korupci a nedostatečnému systému sledování dodávek docházelo v Iráku v minulosti často k tomu, že se zbraně dostaly do nepovolaných rukou. Nebude-li mít vláda záruky, že budou odstraněna závažná rizika spojená s porušováním lidských práv a mezinárodního humanitárního práva a zřejmé riziko odklonu materiálu nepovolaným koncovým uživatelům, neměla by ČR zbraně dodat. Tyto záruky by měly být v zájmu účinnosti co nejvíce konkrétní, transparentní a ověřitelné.

Zároveň Amnesty International požaduje konkrétní preventivní opatření, která zamezí možnosti zneužití českých zbraní a vojenského materiálu do Iráku.

Celé znění výzvy naleznete v tomto tomto dokumentu.

6.10.2016

Irák: Kurdské autority musí ukončit ostudné uvěznění jezídské ženy, která přežila zajetí tzv. IS

Kurdská regionální vláda (KRG) musí okamžitě ukončit šokující uvěznění jezídské ženy, která je držena bez soudu už skoro dva roky po přežití zajetí ozbrojenou skupinou nazývající se Islámský stát (IS), řekla Amnesty International.

17.7.2016

Reakce Amnesty na Chilcotův report

Salil Shetty komentuje zjištění britské komise o (ne)oprávněnosti britského zásahu v Iráku v roce 2003.