Rozsudky v případu rasistického útoku na Romy jsou prvním krokem ke spravedlnosti

Úspěch

Na osm měsíců poslal soud v řeckém městě Messolonghi do vězení 3 muže, kteří před dvěma lety napadli Romku Paraskevi Kokoniovou a jejího synovce Kostase Theodoropoulose. „Tyto rozsudky jsou jen prvním krokem ke spravedlnosti. Stejně důležité teď bude, aby soud uznal v tomto případě rasistický motiv,“ řekl Giorgos Kosmopoulos, pozorovatel Amnesty International v Řecku.
Na osm měsíců poslal soud v řeckém městě Messolonghi do vězení 3 muže, kteří před dvěma lety napadli Romku Paraskevi Kokoniovou a jejího synovce Kostase Theodoropoulose. „Tyto rozsudky jsou jen prvním krokem ke spravedlnosti. Stejně důležité teď bude, aby soud uznal v tomto případě rasistický motiv,“ řekl Giorgos Kosmopoulos, pozorovatel Amnesty International v Řecku. Skupina mužů napadla Romku a jejího synovce v říjnu 2012 během nákupů ve městě Etoliko na západě Řecka. Paraskevi už dříve Amnesty International řekla, že si ji útočníci vybrali jakožto příbuznou místního romského předáka. Byl to jeden z útoků na romské rodiny, které toto město opakovaně zažívalo od srpna 2012 do ledna minulého roku. Ve dalším procesu se v říjnu soud nově zabýval tím, zda jsou útočníci napojeni na Zlatý úsvit - krajně pravicovou extremistickou politickou stranu. Podle obžaloby byli útočníci členy a příznivci této strany. „Jde o historické rozhodnutí, protože se jedná o první rozsudek v Řecku za násilí spáchané na Romech někým, u koho se prokázala spojitost se Zlatým úsvitem,“ komentoval případ Panayote Dimitras, mluvčí lidskoprávní organizace Greek Helsinki Monitor. Z vyneseného rozsudku zatím není jasné, zda soud bral v potaz rasistický motiv brutálního útoku na romskou ženu a jejího synovce. Objasní to až jeho podrobná tištěná verze. Řecké úřady se oficiálně v posledních několika letech snaží intenzivněji bojovat proti trestným činům z nenávisti. Vyšetřovatelé ale často opomenou vůbec možnost rasistických motivů prověřovat a žalobci tak jen zřídka s touto možností u soudu pracují.

22.9.2016

Sýrie: Smrtelný útok na porodnici – potenciální válečný zločin

Letecký útok, který zasáhl a částečně zničil porodnici ve venkovské provincii Idlib v severo-západní Sýrii, se zdá být součástí opovrženíhodného vzorku nezákonných útoků. Tyto útoky záměrně cílí na lékařská zařízení, řekla Amnesty International.

8.4.2016

Historické rozhodnutí filipínského soudu o mučení ze strany policie

Policista odsouzen za mučení Jerrymeho Correho

5.11.2015

Mexiko: Prudký nárůst počtu zpráv o mučení odkrývá prohlubující se krizi lidských práv

16.11.2015

Lídři G20 musí ukázat státnictví

V souvislosti s pařížskými útoky apeluje Amnesty na světové lídry: buďte opravdoví státníci nesnižujte se k anti-uprchlické rétorice!