Úspěch

Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejnilo přehled exportu vojenského materiálu za první pololetí 2014. Je to jen první krok směrem k větší transparentnosti, přehled totiž obsahuje pouze celkovou hodnotu exportu rozdělenou podle regionů světa. Česká republika se tak sice přidává k nevelké skupině zemí, které zveřejňují údaje častěji než jednou ročně, ale proto, abychom mohli zjistit, jaké zbraně do jakých zemí putovaly, bude potřeba výrazně rozsah zveřejněných údajů rozšířit. V této věci zůstáváme v kontaktu s Ministerstvem průmyslu a obchodu a snažíme se větší otevřenost informací prosadit.

V porovnání s celým rokem 2013 (286,1 mil. EUR) tvoří export za 1. pololetí 2014 podíl 62,7 %. I když dostupné statistiky nezveřejňují konkrétní materiál a cílové země, je možné se domnívat, že výroční zpráva, která bude zveřejněna v létě 2015, znovu přinese informace o nárůstu objemu exportu vojenského materiálu z ČR.

26.8.2016

Vývoz zbraní z ČR za rok 2015: víc než polovina do zemí s represivním režimem!

Amnesty analyzuje výroční zprávu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

2.2.2016

Memorandum za zodpovědný vývoz zbraní z ČR

Podle údajů výroční zprávy Ministerstva průmyslu a obchodu vyvezla Česká republika v roce 2014 vojenský materiál do 35 zemí, které jsou z pohledu dodržování lidských práv dlouhodobě problematické, a kde podle výzkumů Amnesty International dochází k jejich vážnému porušování.

8.6.2016

Egypt: dodávky zbraní porušují Smlouvu o obchodu se zbraněmi a může docházet k jejich zneužití

Prakticky polovina členských států EU nedodržuje výzvu zastavit dodávky zbraní a vojenského materiálu do Egypta, které bylo schváleno Radou EU v srpnu 2013.

17.12.2015

Švédsko, hlavní vývozce vojenského materiálu, upřednostnilo lidská práva před prodejem zbraní!

Švédský parlament doporučil snížit vývoz zbraní do nedemokratických zemí.