15 uprchlíků se mělo léčit v ČR. Vláda o návrhu nakonec ani nehlasovala

Na konci října rozhodla vláda, že v rámci humanitárního programu Medevac vyšle do Jordánska dva lékařské týmy. Původní návrh počítal s tím, že se část zraněných bude léčit v Česku, o této části se ale nakonec nehlasovalo. Lékaři mělo býtvybráno 15 nemocných a jejich rodinných příslušníků, kteří se měli přijet léčit do ČR. Jednání ale bylo nakonec odloženo, MV nevydalo žádnou oficiální zprávu a Milan Chovanec, který o těchto uprchlících mluvil jako o potenciální hrozbě, nijak neosvětlil, jak k tomuto názoru došel, když všichni prošli několikanásobným výběrem ze strany UNHCR, MV a v poslední fázi i lékařů.

20.9.2016

ČTK: Summit OSN - členské státy chtějí chránit práva uprchlíků

12.9.2016

BBC: Situace syrských uprchlíků v Libanonu se ještě zhoršuje - stát zpřísňuje zákony

16.2.2016

Amnesty International k summitu V4: Pevnost Evropa není řešením!

Pondělní summit zemí V4 nepřinesl podle mezinárodní lidskoprávní organizace Amnesty International výsledky, které by naznačovaly posun v řešení migrační krize.

22.9.2015

Maďarsko porušuje lidská práva uprchlíků

Maďarsko porušuje lidská práva uprchlíků tím, že jim blokuje přístup k adekvátnímu azylovému řízení na svém území. Dodatky k zákonu, který kriminalizuje „nelegální“ vstup uprchlíků a migrantů do země se záměrem přesunout odpovědnost Maďarska na ty, kteří potřebují mezinárodní ochranu, musejí být zrušeny.