Přeživší Bhópálské katastrofy slaví – indická vláda bude požadovat vyšší odškodné

Úspěch

Indický ministr pro chemikálie a umělá hnojiva Anatah Kumar oznámil, že souhlasí s požadavkem na přehodnocení počtu lidí, pro které požaduje odškodné za tragédii, jež v roce 1984 otrávila na půl milionu lidí. Přeživší a aktivisté po dlouhou dobu tvrdili, že vláda v mimosoudním vyrovnání s firmou Union Carbide, které Bhópálská továrna patřila, masivně podhodnotila počet zasažených lidí. Původně vláda hovořila o 5295 mrtvých, 4902 lidech s trvalými následky a 42 těžce raněných, přičemž aktivisté uváděli 22 917 mrtvých, 508 432 lidí s trvalými následky a 33 781 těžce raněných. Ministr slíbil, že odškodněni budou i ti, na které se v minulosti nedostalo. Společnost Union Carbide je od roku vlastněna americkým gigantem Dow Chemicals. Ten odmítá do Indie poslat svého zmocněnce, aby zde čelil obviněním ze zabití z nedbalosti. Stejně tak obě společnosti odmítají splatit náklady spojené s dekontaminací oblasti.

15.2.2016

Úspěch Amnesty kampaně STOP násilí na ženách - vláda podpořila Istanbulskou úmluvu

Vláda schválila úmluvu o prevenci a potírání násilí na ženách.

9.2.2016

5.6.2015

Amnesty International India: Vyšetřete mimosoudní popravu v Džammú a Kašmíru

Vláda Džammú a Kašmíru musí zajistit nezávislé trestní vyšetřování vraždy 24letého studenta Chálida Muzafara Wáního armádou dne 13. dubna 2015.

17.12.2015

Švédsko, hlavní vývozce vojenského materiálu, upřednostnilo lidská práva před prodejem zbraní!

Švédský parlament doporučil snížit vývoz zbraní do nedemokratických zemí.