Přeživší Bhópálské katastrofy slaví – indická vláda bude požadovat vyšší odškodné

Úspěch

Indický ministr pro chemikálie a umělá hnojiva Anatah Kumar oznámil, že souhlasí s požadavkem na přehodnocení počtu lidí, pro které požaduje odškodné za tragédii, jež v roce 1984 otrávila na půl milionu lidí. Přeživší a aktivisté po dlouhou dobu tvrdili, že vláda v mimosoudním vyrovnání s firmou Union Carbide, které Bhópálská továrna patřila, masivně podhodnotila počet zasažených lidí. Původně vláda hovořila o 5295 mrtvých, 4902 lidech s trvalými následky a 42 těžce raněných, přičemž aktivisté uváděli 22 917 mrtvých, 508 432 lidí s trvalými následky a 33 781 těžce raněných. Ministr slíbil, že odškodněni budou i ti, na které se v minulosti nedostalo. Společnost Union Carbide je od roku vlastněna americkým gigantem Dow Chemicals. Ten odmítá do Indie poslat svého zmocněnce, aby zde čelil obviněním ze zabití z nedbalosti. Stejně tak obě společnosti odmítají splatit náklady spojené s dekontaminací oblasti.

2.11.2016

Amnesty slaví 25 let v Česku - třeba i novinami!

Přečtěte si občasník o novinkách i historii Amnesty, který připravují aktivisti z Brna!

15.2.2016

Úspěch Amnesty kampaně STOP násilí na ženách - vláda podpořila Istanbulskou úmluvu

Vláda schválila úmluvu o prevenci a potírání násilí na ženách.

17.12.2015

Švédsko, hlavní vývozce vojenského materiálu, upřednostnilo lidská práva před prodejem zbraní!

Švédský parlament doporučil snížit vývoz zbraní do nedemokratických zemí.

9.2.2016