KUBA PROPOUŠTÍ VĚZNĚ SVĚDOMÍ

Ve dnech 7. a 8. ledna bylo propuštěno na svobodu 5 vězněných disidentů, které v roce 2013 Amnesty International označila za vězně svědomí. Tři jsou propuštěni podmínečně.

7. ledna byla z věznice Mar Verde v provincii Santiago na východě Kuby propuštěna dvojčata Vianco Vargas Martín a Django Vargas Martín. V téže provincii byl den poté, 8. ledna, propuštěn jejich starší bratr Alexeis Vargas Martín, a to z věznice Aguadores.

Tři muži byli od prosince 2012 zadrženi a v červnu 2014 odsouzeni ke 2,5 a 4 letům ve vězení, respektive ke 2,5 a 4 letům „veřejného pořádku“.

Z důvodu stanovených podmínek propuštění zůstávají propuštěni pouze podmínečně a musí se pravidelně hlásit místním úřadům. Nesmí také opustit svoji provincii. Všechny restrikce uvalené na tyto tři bratry však musí být odvolány, protože nebyli prvními v řadě zatčených.

Dne 8. ledna byli totiž zřejmě bez omezení propuštěni dva další vězni svědomí -  Iván Fernández Depestre a Emilio Planas Robert.

Iván Fernández Depestre byl od července 2013 zadržován ve věznici Guamajal ve městě Santa Clara a Emilio Planas Robert od září 2012 v provinční věznici v Gaunatánamu. Iván Fernández Depestre byl v srpnu 2013 odsouzen ke třem letům ve vězení kvůli „nebezpečnosti“. Se stejným obviněním byl odsouzen v říjnu 2012 i Emilio Planas Robert, a to ke 3,5 letům odnětí svobody.

Věří se, že propuštění 5 vězňů je jen první částí ze skupiny 50 politických vězňů majících být propuštěno díky nedávno oznámené dohodě mezi vládou Kuby a Spojených států za účelem „normalizace“ vzájemných vztahů.

Od 7. ledna hlásí kubánští aktivisté propuštění desítek vězněných disidentů.

22.10.2015

Kuba nečekaně propustila z vězení kritika režimu

Znamená tento krok obrat v postoji státu vůči disentu?