Maraton psaní dopisů 2015

Na Den lidských práv 10. prosince startuje největší lidskoprávní kampaň světa.

Stovky tisíc příznivců a aktivistů lidskoprávní organizace Amnesty International z celého světa se v období kolem Dne lidských práv (10. prosinec) zapojí do akce Maraton psaní dopisů. Ručně psané dopisy, e-maily, SMS zprávy, faxy a tweety zaplaví ty, kteří jsou po celém světě zodpovědní za věznění, utlačování nebo mučení 12 vybraných obětí bezpráví. V České republice jsou stovky akcí plánované na období mezi 10. a 20. prosincem.

Cílem Maratonu psaní dopisů je společně ručně napsat a poslat co nejvíc dopisů s výzvami vládám či úřadům příslušných zemí a upozornit tak na porušování práv konkrétních lidí. Přímo obětem bezpráví je možné psát dopisy solidarity a vyjádřit jim tak podporu. Výsledky jsou opravdu vidět: už v průběhu akce jsou lidé osvobozováni z vězení, nečinné úřady začínají jednat, špatné zákony se mění nebo ruší…Před masivním mezinárodním tlakem nemůže nikdo jen tak zavírat oči.

„Naše kampaň je příkladem úžasného, jednotícího a účinného aktivismu. Spojujeme lidi z nejrůznějších koutů světa,” uvedl Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International a dodává: „Když se stovky tisíc lidí postaví na stranu obránců lidských práv, dopad je obrovský. A to dává těmto obráncům lidských práv sílu pokračovat ve svém úsilí. Celá akce vysílá zprávu všem utlačitelům, že jejich trestná činnost už není tajemstvím a celý svět bedlivě sleduje jejich další kroky. Každý dopis, e-mail a podpis na petici, který autority obdrží, oslabuje brnění, které by jinak bylo neproniknutelné, a nahlodává moc těchto autorit, které se dopouštějí porušování lidských práv."

Letošní ročník upozorňuje mimo jiné na rostoucí tlak na svobodu projevu a volá po osvobození několika osob uvězněných nebo obviněných za pokojné protesty. Jde například o uzbeckého novináře Muhammada Bekzhanova, nejdéle vězněného žurnalistu světa, malajsijského kreslíře Zunara, který čelí trestu za tweet, konžské mladíky Yvese a Freda, kteří se jen zúčastnili pokojné demonstrace nebo saúdského lidskoprávního advokáta Waleeda Abu Al-Khaira, nesmyslně odsouzeného za terorismus. Ročník 2014 se stal pro Maraton rekordním – stovky tisíců lidí z více než 200 zemí světa poslalo 3 245 565 zpráv, ve kterých nabízeli pomoc nebo volali po zásahu ve 12 případech zneužití lidských práv. V Česku se Maratonu zúčastnilo přes 6000 lidí, kteří společně napsali téměř 20 000 dopisů!

I letos se akce v ČR plánují na více než 200 místech - v řadě škol, univerzit nebo kluboven, Maraton uspořádají i ve sportovním centru, na farách, na divadelním festivalu nebo v nízkoprahovém klubu. Přidají se i organizace jako Český helsinský výbor nebo Scio, připojí se i Psychiatrické léčebna Bohnice nebo kapela Zrní: s fanoušky bude psát dopisy v rámci svého pražského koncertu! Nejvzdálenější organizátorka je z Montrealu, kde bude psát dopisy s místní českou komunitou.

Snaha lidí z celého světa má smysl: obecně platí, že dopisové akce výrazně ovlivní až 30% případů. A loňský rok nebyl i díky Maratonu výjimkou – v květnu osvobodil nigerijský guvernér Mosese Akatugbu poté, co od 800 000 příznivců Amnesty obdržel dopisy žádající milost.

Moses byl na základě svého „přiznání”, které vyústilo z mučení, odsouzen k smrti za ozbrojenou loupež na základě toho, že údajně ukradl tři mobilní telefony (jak sám říká, tento trestný čin ani nespáchal).

„Bolest při mučení je nepředstavitelná. Už jsem nevěřil, že bych se mohl dočkat dnešního dne. Příznivci Amnesty International jsou mí hrdinové,“ napsal Moses Amnesty, když ho propustili.

V Indii se oběti ekologické katastrofy úniku smrtícího plynu v Bhópálu dočkaly po desítkách let odškodnění. V oblasti Mkhondo v JAR s nejvyšší mateřskou úmrtností byla zavedena nepřetržitá zdravotní péče. Bičování saudského bloggera Raífa Badawího za založení on-line fóra pro politické a sociální diskuse se prozatím podařilo zastavit.

FAKTA & ČÍSLA

Vše, co potřebujete vědět o Maratonu psaní dopisů

Maraton psaní dopisů Amnesty International představuje světově největší lidskoprávní kampaň. V roce 2014 poslaly stovky tisíců lidí z více než 200 zemí a teritorií světa 3 245 565 dopisů, ve kterých nabízeli pomoc nebo volali po zásahu ve 12 případech zneužití lidských práv. Tato zneužití se týkala jednotlivců i skupin. Případy ročníku 2015

ZUNAR, MALAJSIE: TWEETOVÁNÍ NENÍ TRESTNÉ Politický kreslíř a karikaturista Zulkiflee Anwar Ulhaque (neboli Zunar) čelí podle zákona o pobuřování trestu odnětí svobody. Stalo se tak poté, co zveřejnil tweet, ve kterém odsoudil uvěznění vůdce opozice v Malajsii. Místní vláda se totiž chystá umlčet odpor i diskuzi tím, že pozavírá své kritiky. Amnesty International apeluje na Malajsii, aby stáhla obvinění proti Zunarovi a zrušila zákon o pobuřování spolu s dalšími zákony, které nespravedlivě omezují svobodu projevu.

FRED A YVES, DEMOKRATICKÁ REPUBLIKA KONGO: ZA MŘÍŽEMI KVŮLI PROPAGACI DEMOKRACIE Kvůli tomu, že byli označeni jako „teroristé” a obviněni z plánování násilného svrhnutí vlády, jim možná hrozí trest smrti. Za to, že organizovali akci, která měla povzbudit mladé lidi k tomu, aby volali po transparentním režimu. Neexistují proti nim žádné důkazy a jejich tresty jsou politicky motivované. Amnesty International vyzývá vládu, aby okamžitě a bezpodmínečně propustila Freda, Yvese a jiné osoby zadržené výhradně pro své politické názory nebo za účast v mírových aktivitách.

PHYOE PHYOE AUNG, BARMA: TVÁŘÍ V TVÁŘ DLOUHÉMU TRESTU ZA STUDENTSKÝ PROTEST Studentská mírová aktivista byla zatčena poté, co policie rozehnala protesty proti novému školskému zákonu. Phyoe Phyoe Aung a mnoho dalších nyní čelí dlouhým trestům odnětí svobody. Amnesty International vyzývá vládu, aby okamžitě a bezpodmínečně propustila Phyoe Phyoe Aung i všechny ostatní zadržované pokojné demonstranty z řad studentů.

Svoboda projevu v ohrožení Čím dál tím častější zásahy proti odporu jsou společným tématem již několika ročníků Maratonu psaní dopisů. Jak uvádí výroční zpráva Amnesty International z roku 2014, téměř tři čtvrtiny států svévolně omezily svobodu projevu (tento výsledek se vztahuje k 119 zemím ze 160). Jedná se o nárůst oproti předchozímu roku, kde bylo porušení svobody projevu zaznamenáno ve 101 státech ze 159.

WALEED ABU AL-KHAIR, SAÚDSKÁ ARÁBIE: PRÁVNÍK, NE TERORISTA Lidskoprávní advokát byl potrestán 15letým trestem odnětí svobody za to, že vyjádřil nesouhlas s potíráním odporu ve své zemi. Ačkoliv obhajoval mnoho pokojných obránců a aktivistů za lidská práva, včetně uvězněného bloggera Raifa Badawiho, obdržel trest vycházející z drakonického protiteroristického zákona. Amnesty International apeluje na vládu, aby okamžitě a bezpodmínečně propustila Waleeda Abu al-Khaira a přestala uplatňovat zákon proti teroru k umlčení ochránců lidských práv a aktivistů.

MUHAMMAD BEKZHANOV, UZBEKISTÁN: NEJDÉLE UVĚZNĚNÝ NOVINÁŘ NA SVĚTĚ V roce 1999 uzbecké bezpečnostní síly zadržely novináře Muhammada Bekzhanova, redaktora zakázaného opozičního deníku. Dozorci ho bili gumovými obušky, dusili ho a dávali mu elektrické šoky, dokud se nepřiznal k protistátnímu trestnému činu. Soudce uznal Muhammadovo „doznání“ jako důkaz a poslal ho do vězení, kde zůstává dodnes. Podle zprávy Amnesty International z dubna 2015, která byla vydána v rámci kampaně Zastavme mučení (STOP torture), je technika mučení v Uzbekistánu hluboce zakořeněna. Amnesty International vyzývá k propuštění Muhammada a začlenění absolutního a výslovného zákazu používání mučení a špatného zacházení do trestního zákona. 16 let – tak dlouho je Muhammad Bekzhanov uvězněn v Uzbekistánu. Stal se tak doposud nejdéle vězněným reportérem na světě (společně s krajanem Yusufem Ruzimuradovem, uvězněným taky v roce 1999).

YECENIA ARMENTOVÁ, MEXIKO: BITA, DUŠENA A ZNÁSILŇOVÁNA, DOKUD NEPODALA „PŘIZNÁNÍ“ V červenci 2012 byla Yecenia Armentová vzata do policejní vazby a mučena tak dlouho, až se doznala k vraždě svého manžela. Její dozorci ji bili a dusili po celé hodiny, znásilnili ji a vyhrožovali zabitím jejich dětí, až už se nemohla déle vzpírat. Navzdory nezávislým lékařským důkazům, že k mučení došlo, odsoudili ji jen na základě „doznání“ bez existence jakýchkoliv přímých důkazů.

Mučení v Mexiku je mimo kontrolu. V posledních 10 letech došlo k 600% nárůstu zpráv o mučení a špatném zacházení, jak ukazuje zpráva Amnesty International ze září 2014. Amnesty International apeluje na vládu, aby stáhla obvinění proti Yecenii a přepracovala způsob, jakým úřady vyšetřují stížnosti týkající se mučení.

SAMAN NASEEM, ÍRÁN: MUČEN A ODSOUZEN K SMRTI VE VĚKU 17 LET Saman Naseem byl mučením donucen k přiznání zastřelení člena íránských Revolučních gard během střetu mezi ozbrojenými kurdskými skupinami a státními jednotkami. Bylo mu jen 17 let. Soud ho odsoudil k trestu smrti na základě obvinění z „nepřátelství proti Bohu“ a „korupce na Zemi“. Amnesty International vyzývá Írán, aby bylo Samanovi umožněno spravedlivé obnovení soudního řízení, a aby v zemi zakázali odsuzování k trestu smrti dětí.

Trest smrti V roce 2014 bylo minimálně 2 466 lidí z celého světa odsouzeno k smrti. To je o 28 % více než v roce předchozím.

TEODORA DEL CARMEN VASQUÉZOVÁ, SALVADOR: UVĚZNĚNA NA 30 LET POTÉ, CO JÍ BĚHEM TĚHOTENSTVÍ ZEMŘELO DÍTĚ Teodora v roce 2007 prodělala v zaměstnání předčasný porod mrtvého plodu. Policie ji zatkla, zatímco stále krvácela. Žena byla později odsouzena na 30 let za „zabití s přitěžujícími okolnostmi“, jelikož se provinila vinou „potratu“, místo aby byla považována za oběť komplikace v těhotenství.

Amnesty International vyzývá k propuštění Teodory a desítek dalších žen uvězněných poté, co prodělaly potrat či jiné komplikace spojené s těhotenstvím.

40 % žen v plodném věku žije v zemích, kde je potrat zakázán, omezen nebo je k němu odepřen přístup.

RANIA ALLABBASIOVÁ A JEJÍ RODINA, SÝRIE: NÁSILNÉ ZMIZENÍ PO VLÁDNÍ RAZII V roce 2013 vtrhli vládní agenti do domu Ranie, úspěšné zubařky a matky šesti dětí, a ji i její rodinu unesli pryč. Čin nikdy nebyl zdůvodněn. Celá rodina je od té doby nezvěstná. Amnesty International vyzývá syrské úřady, aby odhalily, kde se Rania a její děti nacházejí, okamžitě všechny děti propustily, a buď obvinily Raniu ze skutečného trestného činu, nebo ji osvobodily. ALBERT WOODFOX, USA: STÁLE NA SAMOTCE PO 43 LETECH UVĚZNĚNÍ Albert Woodfox strávil 43 let na vězeňské samotce za vraždu, o které říká, že ji nespáchal. Desetiletí izolace a deprivace se těžce projevily na jeho zdraví. Jeho vina byla už třikrát popřena, jednou státním soudem a dvakrát federálním. Amnesty International apeluje na stát Louisiana, aby přestal blokovat zproštění viny a okamžitě propustil Alberta Woodfoxe na svobodu. Přibližně 80 000 amerických vězňů je drženo na samotce.

DÍVKY NUCENY DO MANŽELSTVÍ, BURKINA FASO Maria byla v pouhých 13 letech donucena svým otcem ke sňatku se 70letým mužem, který měl již pět dalších žen. Když otci vzdorovala, pohrozil jí smrtí. Po celé Burkině Faso jsou tisíce dívek nucené k časným manželstvím. Jedna ze dvou dívek se vdá před dosažením 18 let. Některým je pouze 11. Amnesty International vyzývá vládu, aby zpřísnila prosazování zákazu nucených a předčasných sňatků a vybudovala více útočišť pro oběti.

COSTAS, ŘECKO: ZBIT ZA TO, ŽE MILUJE V létě 2014 v Aténách byl Costas a jeho partner, pákistánský uprchlík, tvrdě zbit lupiči při homofobním a rasově motivovaném útoku. Na celém území Řecka policie i vláda selhává ve věci potírání narůstajících případů nenávistných trestných činů. K útokům na lesby, gaye, bisexuály, transsexuály a intersexuály dochází v roce 2015 nejméně dvakrát tak častěji než v předchozím roce.

Amnesty International apeluje na ministra spravedlnosti, aby útoky komplexně prošetřil a potrestal viníky. Amnesty po Řecku také požaduje, aby uznalo a chránilo vztahy všech lidí bez ohledu na jejich pohlaví.

Úspěšné případy z předchozích ročníků

Maraton psaní dopisů přenáší váhu mezinárodní pozornosti na lokální úřady a vlády zemí. Kambodža: V roce 2013 byla propuštěna aktivistka za právo na bydlení Yorm Bophová. Yorm byla uvězněna rok předtím na základě toho, že pokojně protestovala proti násilnému vystěhování v rámci její komunity.

Čína: V prosinci 2014 bylo dceři antikorupční aktivisty Liu Ping, které byl odepřen kontakt s rodinou, poprvé umožněno svou matku ve vězení navštívit.

Mexiko: V roce 2013 došlo k zadržení čtyř vojáků, kteří v roce 2002 mučili a znásilnili místní ženy Valentinu Rosendo Cantúovou a Inés Fernándezovou.

Nigérie: v květnu 2015 guvernér státu Delta osvobodil Mosese Akatugbu, který přežil mučení, a to poté, co od 800 000 příznivců Amnesty International obdržel dopisy žádající milost. Moses byl na základě svého „přiznání”, které bylo vynucené mučením, odsouzen k smrti za ozbrojenou loupež na základě toho, že údajně ukradl tři mobilní telefony (jak sám říká, tento trestný čin ani nespáchal).

Norsko: v dubnu 2015 ministr zdravotnictví přislíbil legální změnu pohlaví a následné uznání lidem s identitou transgender (jako je John Jeanette Remová).

Filipíny: V květnu 2015 místní autority zahájily vyšetřování případu mučení, které bylo spácháno na řidiči autobusu Jerrym Correovi. Stalo se tak údajně díky dopisům od „lidskoprávní organizace”.

Rusko: Aktivisté Vladimir Akimenkov a Mikhajl Kosenko byli osvobozeni v letech 2013 a 2014. K jejich zadržení a odsouzení došlo v reakci na účast na „masových výtržnostech” poté, co se na Blatném náměstí v Moskvě v květnu 2012 zúčastnili nahlášeného pokojného protestu.

Jihoafrická republika: V lednu 2015 navýšila klinika v obci Mkhondo frekvenci svých služeb v prenatální péči ze dvou dnů v týdnu na sedm dní v týdnu. Tím zlepšila přístup k životně důležité zdravotní péči, po čem Amnesty se svými příznivci volali.

Historie Maratonu psaní dopisů

Historie Maratonu se datuje do roku 2001, kdy koordinátor varšavské Amnesty skupiny Witek potkal na festivalu okouzlující Joannu. Joanna se právě vrátila z Afriky a nadšeně Witkovi popisovala, jak tamní skupina Amnesty psala během 24 hodin protestní dopisy vládám. A protože Witek se chtěl znovu s Joannou potkat, pozval ji na setkání skupiny, kde společně naplánovali první 24 hodinový Maraton psaní dopisů.

Od té doby bylo velké množství lidí, za které se každý rok píše, propuštěno z vězení a jiným se alespoň na celách zlepšily podmínky. Kromě toho také začalo vyšetřování desítek případů svévolného a nespravedlivého věznění, mučení a jiného porušování lidských práv.

14.3.2016

Výsledky maratonu psaní dopisů

31.8.2016

Fred a Yves volní!

Fred Bauma a Yves Makwambala byli s dalšími aktivisty propuštěni 27. srpna, přičemž jim původně hrozil trest smrti.

6.4.2016

Rozšíření zákona o partnerství v Řecku

19.5.2016

Maraton psaní dopisů na Gymnáziu Jana Keplera

Studenti Gymnázia Jana Keplera upořádali druhý květnový týden akci s názvem "Den s Amnesty", v rámci kterého podepisovali dopisy za nespravedlivě vězněné.