Studenti EKO gymnázia vytvořili výstavu na téma Obchod se zbraněmi

Studenti a studentky brněnského EKO gymnázia se rozhodli upozornit na problém obchodování se zbraněmi. Pro své spolužáky a učitele připravili ve spolupráci s Amnesty International výstavu fotografií, která ukazuje důsledky nekontrolovaného prodeje zbraní.

Na chodbách EKO gymnázia už nevisely jenom nástěnky s informacemi o studiu. Až do konce listopadu tu byly díky iniciativě studentů sexty vystavené fotografie s tématem ozbrojování a obchodu se zbraněmi. Snímky poskytla studentům Amnesty International, oni sami výstavu nainstalovali a připojili k ní vlastní popisky v češtině i angličtině. Pro lepší porozumění doplnili výstavu tematickým slovníčkem základních pojmů.

Nedostatečně regulovaný obchod se zbraněmi vede k rostoucímu násilí a ozbrojeným konfliktům. Každý rok kvůli tomu zemře nejméně 500 tisíc lidí a další miliony přijdou o domov a své nejbližší.  Výstava má za cíl nejen upozornit na tento problém, ale také povzbudit mladé lidi k jeho řešení, což se u studentů EKO gymnázia povedlo.

EKO gymnázium se v letošním školním roce zapojilo také do vzdělávacího projektu Amnesty International FAIR PLAY – studenti za rovnoprávnost. V průběhu roku tak na škole probíhá množství lidskoprávních workshopů a aktivit, včetně Maratonu psaní dopisů a Živé knihovny.

26.8.2016

Vývoz zbraní z ČR za rok 2015: víc než polovina do zemí s represivním režimem!

Amnesty analyzuje výroční zprávu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

30.6.2016

Neziskovky vyzývají OSN: zastavte členství Saúdské Arábie v Radě pro lidská práva!

Amnesty International a Human Rights Watch poukazují na lidskoprávní problémy, které se neslučují s členstvím v Radě.

9.12.2015

„Islámský stát“: Fakta a čísla

Obchod se zbraněmi na území Iráku a Sýrie, fakta a čísla.

19.2.2016

Španělské lodě porušující lidská práva v Jemenu? Ne naším jménem!

Španělská společnost Navantia je velice blízko k uzavření dohody se Saúdskou Arábií o prodeji pěti fregat, ačkoliv zde existuje riziko, že budou tyto lodě zneužity k vážnému porušení mezinárodního práva. Pomozte nám zastavit tuto dohodu, než bude příliš pozdě!