Děti z ubytovny sní o ideálním městě

Prostor před ubytovnou Pohoda na brněnském Cejlu ožil ve středu 14. května dětskými hrami a aktivitami. V rámci Týdne města zde připravila Amnesty International zábavné odpoledne pro děti žijící na ubytovně a v sociálně vyloučených lokalitách.

„Město není šedivý labyrint plný hluku a prachu – město je rozmanité místo plné lidí a příležitostí…“ Tak zní hlavní moto Týdne města, v rámci kterého ožily brněnské ulice a náměstí rozmanitými akcemi. Amnesty International se do projektu zapojila a zorganizovala spolu se Sdružením rodičů pro férovou školu dětské odpoledne.

Před ubytovnou byla připravená tři stanoviště, kde na děti čekaly nejrůznější úkoly. Zatímco starší děti ocenily hlavně sportovní hry, ty menší se vyřádily s barvami a pastelkami. Za účast na jednotlivých aktivitách dostávaly razítka a nakonec i sladkou odměnu. Kdo získal razítka tři, mohl si také nechat tematicky pomalovat obličej. Na konci dne tak kolem ubytovny běhalo několik Spidermanů, pár kočiček, motýlků a dokonce i kostlivec.

Součástí aktivit bylo kromě klasických her také skládání origami na podporu obyvatel nigerijského slumu Badia East, kteří byli nuceně vystěhovaní ze svých domovů. Děti také malovaly ideální město, ve kterém by chtěly žít.  A jak takové vysněné město vypadá? Mělo by být hlavně pestré, barevné a každý by v něm měl mít svůj domov.

Nela Armutidisová