#Flagforfreedom! Pomožte osvobodit kaliningradské „vězně vlajek!“

Tři aktivisté Oleg Savvin, Dmitrij Fonarjov a Michail Feldman byli obviněni za to, že 11. března 2014 vztyčili vlajku Spolkové republiky Německo na garáže oblastního velitelství FSB v Kaliningradu. V tento den policie všechny zadržela a posadila na jeden den do vazby – prý za to, že šli po ulici o pořvávali nadávky. V dubnu aktivisty zatkli pro obvinění z trestného činu výtržnictví, motivovaným politickou nebo náboženskou nenávistí, tedy pro stejné obvinění jako v případě Pussy Riot, za což hrozí až 7 let vězení. 16. března začal soud, ale téměř rok po zadržení aktivisté stále sedí v kaliningradském vězení.

Amnesty International prohlásila Savvina, Fonarjova a Feldmana za vězně svědomí. Ve vězení jsou držení za jejich přesvědčení a nenásilné akce. Savvina, Fonarjova a Feldmanna napadlo v době, kdy v některých regionech Ukrajiny visely na úředních budovách ruské vlajky, co se stane, když pověsí vlajky sousedních států v Rusku. V trestním oznámení stojí, že i pouhý pohled na německou vlajku podněcuje nenávist v srdcích Rusů. Aktivisté Amnesty International přemýšleli, jak pomoci kaliningradkým vězňům vlajky, a tak vyzývá všechny, kteří nejsou lhostejní, aby se vyfotili s vlajkou jiného státu s nějakou ze zajímavostí ve vašem městě. Žijeme v otevřeném světě, vzájemně se navštěvujeme a vlajka jiného státu nemůže znamenat podněcování k násilí. Považujeme to za absurdní!

Fotografie s vlajkami můžete poslat na Facebook, Twitter, Instagram i další sociální sítě s hashtagem #flagforfreedom (vlajka za svobodu). Fotky lze vzájemně vzájemně prohlížet kliknutím na hashtag. 13. dubna budeme všechny obrázky shromažďovat a poté je pošleme spolu s otevřeným dopisem s žádostí o zastavení trestního stíhání „vězňů vlajky“ státnímu zástupci v kaliningradské oblasti. Přidejte se!

V sobotu 4. dubna v Moskvě pořídili moskevští aktivisté první fotografie pro #flagforfreedom s vlajkami Albánie, Botswany, Evropské unie, Makedonie, Mexika, Norska, Ukrajiny a Uruguaye. Čím víc vlajek, tím líp!

Původní zdroj: Téměř rok po zadržení, aktivisté Amnesty International z Kaliningradu stále čekají na soud kvůli obvinění z výtržnictví s motivem k podněcování k nenávisti. Důvodem je vyvěšení různých státních vlajek v Rusku v reakci na vyvěšení ruských vlajek na Ukrajině.

19.7.2016

iDnes o 3D Amnesty kampani za vězně svědomí v Rusku

25.5.2016

Výsledky kampaně Jsme v jednom týmu - i díky vám!

Desítky vzkazů, tisíce podpisů, zájem médií a především - viditelnost pro ruské ochránce lidských práv!

4.5.2016

Jsme v jednom týmu

Amnesty International ČR startuje u příležitosti MS v hokeji kampaň za lidská práva v Rusku. Zaměřuje se na obránce lidských práv, svobodu slova a shromažďování.

19.11.2015

Rusko propustí ekologa Vitiška

10. listopadu bylo rozhodnuto o propuštění ekologického aktivisty Jevgenije Vitiška z vězení.