Maraton psaní dopisů: podpora z Česka zase pomáhá měnit svět - pokračujeme i v roce 2016!

Největší světová lidskoprávní kampaň bude pokračovat i v prosinci 2016!

"Maraton psaní dopisů“ je největší mezinárodní akce na podporu nespravedlivě vězněných, pronásledovaných nebo utlačovaných lidí. Amnesty International ji pořádá každý rok okolo 10. prosince (Mezinárodní den lidských práv) po celém světě. Psát budeme i letos - veškeré informace spustíme na začátku října 2016.

Cílem je společně ručně napsat a poslat co nejvíc dopisů s výzvami vládám či úřadům příslušných zemí a upozornit tak na porušování práv konkrétních lidí. Přímo obětem bezpráví je možné psát dopisy solidarity a vyjádřit jim tak podporu. Výsledky jsou vidět okamžitě.

Už v průběhu akce jsou lidé osvobozováni z vězení, nečinné úřady začínají jednat, špatné zákony se mění nebo ruší. Ne ve všech případech se podaří dosáhnout toho, co požadujeme. Jedno však mají společné – dopisy jsou obrovskou podporou pro oběti bezpráví a jejich blízké. Jsou pro ně nadějí a důkazem, že jejich utrpení není zbytečné.

"Dopisy jsou pro mě obrovskou inspirací v tom, co dělám. Uvědomila jsem si, že lidé po celém světě nám drží palce – nejsme v tom sami. Přestože ještě nevidíme žádné výsledky ze strany vlády, pevně věřím, že dopisy ovlivní jejich smýšlení. Nejsou to jen dopisy. Je to dar, který dává ohromnou sílu nejen nám studentům, ale celé Barmě.“ To jsou děkovaná slova barmské vysokoškolačky a aktivistky za práva studentů, která byla v roce 2015 jedním z 12 případů, na které v době mezi 10. a 20. prosincem upíral svůj zrak doslova celý svět. A dokazují, že ne zbytečně.

V době kolem Mezinárodního dne lidských práv (10. prosinec) se rozběhla největší lidskoprávní mezinárodní kampaň - Amnesty Maraton psaní dopisů. Miliony lidí po celém světě se scházely v kavárnách, školách, knihovnách, klubech, na náměstích i doma v obývácích, aby napsaly dopisy a podpořily tak nespravedlivě vězněné nebo utlačované lidi. Aby ukázaly vládám, které nedodržují základní lidská práva, že svět o nich ví a jen tak jim to neprojde. Psalo se od Malajsie až po USA, psalo se za právo na život, na sexuální orientaci, na svobodu slova i právo rozhodovat o svém těle. A psalo se hodně. Sčítáme a sčítáme a zatím máme ke konci ledna číslo 2,5 milionů dopisů a vzkazů z celého světa.

Tradičně ani Česká republika nezůstala pozadu. Akcí, kde se lidé sešli, aby napsáním jednoho či více dopisů podpořili oběti bezpráví, totiž v Česku proběhlo neuvěřitelných 200! Tolik dobrovolných organizátorů se rozhodlo pustit do věru nelehké mise:

1. Přesvědčit své přátele, kolegy, spolužáky, studenty, rodinné příslušníky či sousedy, že by nás měl zajímat osud vězněného Uzbeka nebo dívek v Burkině Faso.
  2. Vysvětlit jim, že i my můžeme osud těchto lidí ovlivnit.
  3. Požádat je, aby sedli a ručně napsali dopis možná nejpodivnějšímu adresátu, na kterého se kdy obraceli, a to v jiném než rodném jazyce…

Podívejte se na VIDEO, jak pojali Maraton Erasmus studenti (a nejen oni) v Liberci!

Nesmírně si vážíme toho, že se tolik lidí rozhodlo takového úkolu zhostit. Největší radost pak máme z toho, že pro většinu z nich byla tato zkušenost příjemná. Setkání s odmítnutím, nepochopením nebo výsměchem nejsou v dnešní nesnadné společenské konstelaci nic výjimečného, přesto si pořádání Maratonu chce 9 z 10 dobrovolných organizátorů letos zopakovat! Nedovedeme si představit lepší ocenění práce, kterou do projektu vkládáme. A výsledek? Rekord, jak jinak! Skoro 11 tisíc lidí dohromady napsalo 17 182 dopisů a online akcí.

Školy, knihovny, domy dětí a mládeže nebo místní Amnesty skupiny se pustily do nelehké mise tak skvěle, že průměrný počet napsaných dopisů na akci byl 60! Nejoblíbenějším tématem byla práva žen, nejvíc dopisů se napsalo na školách.

"Dojmy z pořádání Maratonu mám jedině pozitivní. Mám dobrý pocit z toho, že prostřednictvím psaného slova můžeme zachránit tolik nevinných životů. (I 12 je dost.) Obdivuji proto Amnesty, že se do takové akce každoročně pouští. Z mé strany, i ze strany školy má celá tato organizace naši plnou podporu! Jsem velice ráda, že jsem se akce mohla zúčastnit a rozhodně se těším na příští rok," napsala nám Veronika Holečková z Gymnázia Z. Wintra v Rakovníku.

Chcete zjistit ještě nějaká zajímavá data? Podívat se na grafy, připomenout si jednotlivé případy nebo si přečíst reakce organizátorů Maratonu? podívejte se na HODNOTÍCÍ ZPRÁVU!

14.3.2016

Výsledky maratonu psaní dopisů

31.8.2016

Fred a Yves volní!

Fred Bauma a Yves Makwambala byli s dalšími aktivisty propuštěni 27. srpna, přičemž jim původně hrozil trest smrti.

6.4.2016

Rozšíření zákona o partnerství v Řecku

19.5.2016

Maraton psaní dopisů na Gymnáziu Jana Keplera

Studenti Gymnázia Jana Keplera upořádali druhý květnový týden akci s názvem "Den s Amnesty", v rámci kterého podepisovali dopisy za nespravedlivě vězněné.