Pět věcí, které byste měli vědět o Bahrajnu před Velkou cenou

  Článek

Zastavte mučení   Bahrajn publikován 4.5.2015

Bahrajn hostil 19. dubna Velkou cenu Formule 1. Za nablýskanými závodními vozy a oslavami však stojí vláda, která je schopná udělat cokoliv, aby potrestala ty, kteří se odvažují mluvit o tragické situaci ohledně dodržování lidských práv.

Bahrajn hostil 19. dubna Velkou cenu Formule 1. Za nablýskanými závodními vozy a oslavami však stojí vláda, která je schopná udělat cokoliv, aby potrestala ty, kteří se odvažují mluvit o tragické situaci ohledně dodržování  lidských práv.

Zde je pět faktů, které byste mi vědět o tomto království v zálivu, zatímco budete sledovat jednu z nejtřpytivějších událostí ve sportovním kalendáři.

Demonstrace v hlavním městě Manáma jsou zakázané

Veřejné protesty v hlavním městě Bahrajnu jsou zakázané již téměř dva roky. I mimo Manámu používají bezpečnostní složky slzný plyn a brokové náboje, aby předešly jakýmkoliv pokusům o protesty, což vede k častým zraněním, někdy i se smrtelnými následky.

Kritika vládních orgánů na Twitteru a dalších sociálních sítích vás může přivést za mříže

Bahrajnské úřady často využívají široce formulovaných obvinění jako podněcování nenávisti, bezpečnostní hrozba pro stát nebo urážka krále a dalších státních úřadů, které jsou namířené proti aktivistům a těm, kteří se kriticky vyjadřují o politice na sociálních sítích.

Pokud se úřadům nelíbí činnost organizace, mohou ji zrušit

Nově přijaté zákony umožňují Bahrajnské vládě pozastavit nebo ukončit činnost jakékoliv  politické organizace pro údajné nesrovnalosti a organizace na ochranu lidských práv žijí pod trvalou hrozbou restriktivních zákonů namířených proti nevládním organizacím. Dokonce již byla vznesena obvinění proti politickým aktivistům poté, co se sešli se zástupci zahraničních vlád.

Aktivisté, kteří skončí za mřížemi, musí počítat s mučením

Existují desítky zdokumentovaných případů, kdy byli zadržení lidé brutálně biti, byl jim odpírán spánek i jídlo, byli páleni cigaretami, sexuálně zneužíváni, mučeni elektrickým proudem na genitáliích a páleni železem k vynucení přiznání. Jeden ze zadržených uvedl, že byl opakovaně udeřen tesařským kladivem na několika částech těla. Další lidé vypovídali o znásilnění plastikovou trubkou.  

Tyto šokující případy mučení jsou jen zřídka adekvátně vyšetřovány.

Pokud si vláda nic z toho nenajde, může zrušit státní příslušnost

Bahrajnské úřady se často uchylují k odejmutí státního občanství osob považovaných za politické oponenty. Bez státní příslušnosti jsou tito lidé nuceni opustit zemi, přestože nemají kam jít. Mnoho těchto lidí, jejichž státní příslušnost byla zrušena, jsou bez jakékoliv státní příslušnosti.

 

Pro více informací o stavu lidských práv v Bahrajnu si přečtěte:

Bahrain: Behind the rhetoric: Human rights abuses in Bahrain continue unabated

 

Zapojte se! Braňte svobodu projevu v Bahrajnu

Aktuální petice

  Bahrajn

Skupina 13 opozičních aktivistů z Bahrajnu vězněna po protivládních protestech!

Víc než 2,5 roku už je v Bahrajnu ve vězení třináct opozičních aktivistů. Zúčastnili se protivládních protestů v únoru a březnu 2011. Všichni byli odsouzeni po nespravedlivém soudním procesu a někteří byli mučeni. Amnesty International je považuje za vězně svědomí zadržené jen za pokojné vyjadřování názorů a aktivismus.

 

Aktuální počet podpisů: 640 Náš cíl: 800

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...