Ázerbajdžán propustil na svobodu obhájce lidských práv Intigama Alijeva

Úspěch

Ázerbajdžánské úřady 28. března 2016 propustily obhájce lidských práv Intigama Alijeva.

Intigam Alijev, hlava nevládní organizace Legal Education Society a hlasitý kritik vlády, byl zatčen v srpnu 2014. V dubnu 2015 byl odsouzen k sedmi a půl letům vězení na základě smyšlených obvinění jako vyhýbání se placení daní, nelegální podnikání a zneužívání moci uprostřed zásahu proti hlasu disidentů v Ázerbajdžánu. Úřady také vpadly do jeho nevládní organizace a uzavřely ji. Ta pomáhala obětem politicky motivovaného pronásledování a reprezentovala je u Evropského soudu pro lidská práva.

,,Intigam Alijev, vězeň svědomí, už za svůj boj za lidská práva v přední linii draze zaplatil – jediný ‚zločin‘ který spáchal je to, že bránil svobody svých spoluobčanů.“, řekl Denis Krivosheev, zástupce regionálního ředitele Amnesty International pro Evropu a centrální Asii.

,,Po roce a půl ve vězení je jeho propuštění skutečně vítané, nicméně teď musí být zproštěn všech obvinění a musí mu být umožněno vrátit se k předešlé práci. Bez toho se tento odhodlaný ochránce lidských práv v Ázerbajdžánu spravedlnosti nedočká.“

Dne 17. března podepsal ázerbajdžánský prezident Ilham Alijev rozkaz k propuštění deseti dalších vězňů svědomí jako součást širší prezidentské amnestie. Po Intigamově propuštění v zemi zůstává za mřížemi dalších sedm vězňů svědomí.

Amnesty International se bude nadále dovolávat jejich okamžitého a bezpodmínečného propuštění.

11.6.2015

Ázerbájdžán v lidskoprávním hledáčku před zahájením Evropských her

Amnesty International zveřejnila výzkumnou zprávu o potlačování občanské společnosti v Ázerbájdžánu. Česká sekce se připojila k výzvě neziskovek směřované Českému olympijskému výboru, aby v komentářích o Evropských hrách neignoroval lidskoprávní problémy v zemi a požadoval propuštění tamních politických vězňů.