Historické rozhodnutí filipínského soudu o mučení ze strany policie

Úspěch

Policista odsouzen za mučení Jerrymeho Correho

Historické rozhodnutí filipínského soudu, podle kterého policista byl odsouzen za mučení řidiče autobusu Jerrymeho Correho, zasadilo semínko naděje, že vítr se obrací proti beztrestnosti pachatelů mučení, řekla dnes Amnesty International.

Je to prvním rozhodnutím, které je v souladu se zákonem země proti mučení z roku 2009 a navazuje na tříletou kampaň Amnesty International. Organizace se jeho případu ujala v prosinci 2013 – jeden rok po jeho zatčení – v rámci své celosvětové kampaně Zastavte mučení.

„Jerryme strávil ve vězení více než čtyři roky a byl souzen na základě smyšlených obvinění poté, co utrpěl strašné mučení ze strany policie. Odsouzení policisty, do toho zapojeného, vysílá jasnou zprávu, že mučení se musí zastavit a že pachatelé budou potrestáni.“ řekl Champa Pátel, ředitel Amnesty International v Jihovýchodní Asii a Pacifiku.

„I pokud policista ještě bude mít právo se odvolat, tento soudní proces je sám o sobě krokem správným směrem. Filipínské úřady nyní musejí zajistit okamžité a nestranné prošetření všech případů mučení a jiných forem špatného zacházení ze strany policie a dalších státních agentů.“

Rozsudek byl vynesen 29. března, ale soudní dokumenty potvrzující trest Amnesty International získala teprve 1. dubna.

Policista Jerick Dee Jimenez byl 29. března soudem v provincii Pampanga, severně od hlavního města Manily, odsouzen na maximálně dva roky a jeden měsíc vězení poté, co byl obviněn z mučení. Také musí Jerrymemu Corremu zaplatit škody v celkové výši 100.000 pesos (USD $2,173). Další policista čelí stejným obviněním, ale zůstává na svobodě.

Jerryme byl v lednu 2012 na návštěvě u příbuzného v provincii Pampanga, když ho skupina více než deseti ozbrojených policistů v civilu zadržela a odvedla k policejní stanici, kde mu dávali elektrické šoky, bili ho a vyhrožovali mu smrtí. Policie ho obvinila z účasti v trestných činech souvisejících s drogami, z okradení a zabití cizince a ze zabití policisty, což on všechno silně popíral.

Policisté ho během opakovaného mučení stále oslovovali „Boyet“, i když jeho občanský průkaz dokazoval, že to není jeho jméno a místní úředník policii upozornil, že zatkli špatnou osobu. Přinutili ho podepsat „doznání“, kterého si nemohl ani přečíst. Obviněn je z držení drog a je od té doby ve vězení.

Tento rozsudek je prvním případem, že filipínský soud odsoudil někoho z mučení podle zákona proti mučení. Amnesty International neustále vyjadřuje obavy ohledně neúčinnosti trestních vyšetřování případů mučení. Mnoho případů se dostane jen k předběžnému šetření a těch málo případů, které se k soudu dostanou, vyvíjejí se velmi pomalu.

Amnesty International vyzývá filipínskou vládu, aby veřejně uznala a odsoudila přetrvávání mučení a jiného špatného zacházení v zemi a přezkoumala existující mechanismy podávání stížností na policii, aby obětem mučení umožnila snadnější přístup ke spravedlnosti.

„Je důležité, aby oběti špatného zacházení ze strany policie znali svá práva a že se oběti, stejně jako jejich rodiny, právníci a organizace občanské společnosti, mohou dovolat spravedlnosti ve všech případech mučení a jiného špatného zacházení. Filipínská vláda nyní musí posílit nezávislé mechanismy odpovědnosti za porušování zákona ze strany policie a zajistit, aby všechny případy mučení ze strany policie byly účinně vyšetřovány a trestně stíhány,“ řekl Champa Pátel.

Pozadí případu

27. března 2014 Amnesty International Filipíny odevzdala Filipínské národní policii petici s 70.000 podpisů shromážděných během každoroční kampaně Maraton psaní dopisů.

Potom, Jerryme Corre a jeho rodina byli informováni, že Odbor vnitřní kontroly (OVK) policie zahájí vyšetřování, v souladu s výzvy Amnesty International. Během jeho prvního výslechu bylo potvrzeno, že OVK zahájil vyšetřování na základě dopisů, které dostal od „organizace pro lidská práva“.

V roce 2014 Filipíny byly středem pozornosti kampaně Amnesty International Zastavte mučení a průzkum ukázal, že metody, jako jsou elektrické šoky, falešné popravy, waterboarding, dušení plástovými sáčky, bití a občas znásilnění, jsou nadále používány policisty, kteří mučení používají především pro vymáhání a vynucování doznání.  A to i přes skutečnost, že Filipíny v roce 2009 ratifikovaly dvě klíčové mezinárodní smlouvy proti mučení.

Zpráva z roku 2014, Above the Law: Police Torture in the Philippines, zdokumentovala všudypřítomnou kulturu beztrestnosti mučení a jiného krutého, nelidského či ponižujícího zacházení nebo trestání ze strany policie a obsahovala výpovědi 55 obětí mučení. Všichni byli mučeni po zakázu mučeni z roku 2009. Jedenadvacet z těchto lidí v té době byli dětmi.

Průzkum zjistil, že se mnozí z obětí příliš báli oznámit své zkušenosti a některým, kteří to udělali, bylo vyhrožováno smrtí. Situaci ještě zhoršuje skutečnost, že pravidla a postupy pro oznámení mučení jsou nejasné a nekonzistentní, což znamená, že stížnosti jsou často zamítnuty kvůli formálnímu detailu.

17.2.2016

Brazílie: Dvanáct policistů odpovědných za smrt

Dvanáct příslušníků vojenské policie se podařilo usvědčit a odsoudit za mučení a následnou smrt, procesní podvody a snahu ukrýt tělo v případě zmizení Amarilda de Souzy v Rio de Janeiru.

5.6.2015

Amnesty International India: Vyšetřete mimosoudní popravu v Džammú a Kašmíru

Vláda Džammú a Kašmíru musí zajistit nezávislé trestní vyšetřování vraždy 24letého studenta Chálida Muzafara Wáního armádou dne 13. dubna 2015.

3.8.2015

Proč potřebuji vaši pomoc

Dopis Yecenie Armenty, mučené vězenkyně v Mexiku, která prosí světovou veřejnost o pomoc, aby s ní byl veden férový proces.

12.8.2015

Srebrenica: selhání OSN přijmout usnesení je urážkou památky mrtvých

Ruské veto rezoluci Rady bezpečnosti OSN o genocidě ve Srebrenici je urážkou rodin obětí masakru a bude bránit pokusům o usmíření mezi komunitami v Bosně a Hercegovině, říká Amnesty International.