Soudní slyšení Narges Mohammadiové se bude konat 20. dubna

Obránkyně lidských práv a vězeňkyně svědomí Narges Mohammadiová má být předvolána k soudu 20. dubna. Její soudní slyšení bylo v posledních měsících několikrát odloženo bez jakéhokoli vysvětlení. Její obvinění se týká národní bezpečnosti a zahrnuje „šíření propagandy proti systému“ a „shromáždění a tajná dohoda proti národní bezpečnosti“ a vychází výhradně z jejího nenásilného aktivismu na podporu lidských práv. Čelí také novému obvinění z „uražení důstojníků během svého převozu do nemocnice“. Toto obvinění bylo proti ní vzneseno poté, co podala stížnost o ponižujícím a nelidském zacházení ze strany vězeňských dozorců, když ji převáděli do nemocnice na vyšetření, a jejich odmítnutí, aby jí umožnili důvěrné konzultace se svými lékaři.

Narges Mohammadiové stále není dovoleno telefonovat se svými dětmi, osmiletými dvojčaty, které se přestěhovaly do zahraničí žít s jejich otcem, protože v Íránu není nikdo, kdo by se o ně postaral. Od chvíle, kdy Narges mluvila se svými dětmi naposledy, uběhlo více než osm měsíců.

22.11.2016

Soud s Petrem Jaškem odročen na 28. 11.

Další soudní stání s Petrem Jaškem, které se konalo v pondělí 21. listopadu, bylo o týden odročeno a bude se konat 28. listopadu.

19.5.2016

Saúdská Arábie propustila Mohameda Saleha al-Bajadiho

Ochránce lidských práv Mohamed Saleh al-Bajadi byl propuštěn z rehabilitačního centra, kde strávil čtyři měsíce po propuštění z vězení.

2.9.2015

Přes vážné zdravotní problémy zůstává Narges ve vězení

20.11.2015

I nadále zůstává Narges ve vězení